Saunalautta Kiulu: löylyissä meren aalloilla

Matkavinkit

**Yhteistyössä: Ravintola Vaakku**

Saunominen on ihanaa, ja kesällä veden äärellä ihan parasta! Niinpä olikin mahtavaa, kun saimme ystäväni Jonnan kanssa kokeilla löylyttelemistä Kotkan Varissaaren Saunalautta Kiulussa meren aalloilla.

Olimme viettäneet pari tuntia piknikillä Varissaaren kalliolla herkuista ja merimaisemista nauttien. Aurinko paahtoi, joten kaipasinkin jo puhdistavaa saunaa sekä viilentävää meriveteen pulahtamista.

Saunalautta Kiulu – saunomista tyylillä

Saunalautta Kiulu oli tyylikäs kokonaisuus löylyhuoneineen, pienine oleskelutiloineen ja brodeerattuine pyyhkeineen. Lauteilla oli jännä istuskella ja katsella kolmeen suuntaan avautuvista ikkunoista merimaisemia, kallioita ja vuorovene Klippanilla saareen saapuvia ihmisiä. Tunnelma saunassa oli kuitenkin suojaisa – sinne ei näe laiturilta tai rannasta sisään, joten emme kokeneet missään vaiheessa olevamme näyteikkunassa.

Puukiukaan antamat löylyt olivat ihanat ja sen verran napakat, että kaipasin pian viileään meriveteen pulahtamaan. Saunominen ja saunasta uiminen – nämä ovat mielestäni ihan parhaita hetkiä kesässä!

Ystäväni tosin oli eri mieltä. Hän haukkoi kauhuissaan henkeä samalla, kun minä kelluskelin mielissäni vilpoisessa merivedessä.

Sup-lautailun alkeet Saunalautta Kiulun laiturilla

Olimme varanneet saunomisen yhteyteen suppauskokeilun. Tämä oli molemmille eka suppailukerta. Ystävääni jännitti kylmän veden takia: entä jos hän mulahtaa kauempana laiturilta veteen? Minua taas jännitti se, pääsenkö yleensäkään koko laudan päälle!

Saimme suplaudan, melan ja kehotuksen kiinnittää laudassa oleva remmi nilkkaan putoamisen varalta, ettei pudotessa tarvitse uida karkaavan laudan perään.

No minähän mulahdin heti ensi kättelyssä, kun yritin ohjeistuksen mukaan mennä laiturilta ensin polvilleni laudalle ja siitä ylös. Onneksi viileä vesi ei pelota minua ja pääsin laudalle helposti vedestä – ensin vatsalleni, siitä polvilleni ja sitten seisaalleni.

Kohta jo meloimmekin lautoilla ristiin rastiin lahtea. Jalkani tärisivät hieman ja tasapainon löytäminen oli haastavaa, mutta ystäväni suppaili kohta kuin vanha tekijä.

Koska suppailimme tuulettomassa ja matalassa lahdenpoukamassa, emme tarvinneet pelastusliivejä. Poukaman ulkopuolelle ei ilman pelastusliivejä kannata lähteä.

Suppailun jälkeen ehdimme hyvin vielä nauttia löylyistä (ja minä uimisesta). Saunomisen jälkeen jäähdyttelimme lautalla auringonpaisteessa.

Saunalautta Kiulu: kuinka se varataan?

Saunalautta Kiulua ja suplautoja voi vuokrata saaren Ravintola Vaakusta. Saunalauttaan mahtuu kerralla jopa 12 henkilöä. Itse kokisin saunomisen nautinnollisemmaksi pienemmässä, maksimissaan 4-6 hengen porukassa, jotta siellä mahtuu peseytymään ja vaikka loikoilemaankin lauteilla. Suihkuahan saunassa ei ole, vaan pesu tapahtuu perinteisesti kylmää ja kiukaan padassa lämpenevää kuumaa vettä vatiin sekoittaen.

Saunalautan vuokra kesällä 2018 on 120 €/h ja suppailu varusteineen sekä alkuopastuksella 20 €/h.  Ravintola Vaakusta voi tiedustella myös mahdollisuutta päästä saunomaan merelle veneen vetäessä lauttaa!

Ilta jatkuu mukavasti Ravintola Vaakussa

Saunomisen jälkeen on ihanaa nauttia illasta Ravintola Vaakun laadukkaan menun parissa. Niin mekin teimme, ja nautimme samalla lämminhenkisestä Mikko Harjun keikasta.

Kaiken kaikkiaan Saunalautta Kiulu ja suppailu oli hieno kokemus, joka sopisi hyvin esimerkiksi kaveriporukan synttäripäivän tai polttarien viettoon.

Jos haluat lukea lisää Vaakku-päivästämme, tutustu aiempaan blogipostaukseeni Päivä Varissaaressa.

Saareen liikennöivän vuorovene Klippanin aikataulut, Ravintola Vaakun menun ja lisätietoa saaresta löydät Varissaaren / Ravintola Vaakun omilta sivuilta.

**Yhteistyössä: Ravintola Vaakku**

2 Comments Write a comment

Matkoista ja kauniista asioista inspiroituva copywriter, toimittaja ja yrittäjä.

2 Comments

  • Tuuli 20.7.2018

    Saunasta pulahtamista kaipaan kesään minäkin kun ei ole mökkiä, täytyy harkita tätäkin vaihtoehtoa 🙂

    • Anita 24.7.2018

      Tämä on kyllä hyvä vaihtoehto, tosin esim. 1,5 tunnin hinnalla saattaa saada jo mökkivuorokauden vuokrattua jostain. Mutta olihan tämä lautta omanlaisensa elämys!

Leave a Reply