Malta: 5 kohdevinkkiä

Matkavinkit

Matkakohteena Malta – mitä tykkäisit siellä tehdä? Haluatko uida tai sukeltaa turkoosissa vedessä? Lähteä liikkeelle lasten kanssa? Etsiä paikallisuutta ja kauniita yksityiskohtia? Make some serious shopping? Vai hurmaannutko historiasta?

Tässä 5 kohdevinkkiä Maltalle erilaisiin matkatoiveisiin. Postauksen lopussa myös extravinkki, kuinka yhdistät helposti vaikka kaikki!


1. Perheen rantalomalle ja välimuistin tyhjentämiseen: Golden Bay ja muut hiekkarannat

Maltan rannat ovat pääasiassa kivikkoisia kalliorantoja, joissa uimaan pääsee portaita pitkin suoraan syvään veteen. Lapsiperheen kannattaakin valita varmuuden vuoksi hotelli, jossa on uima-allas.

Mikäli hiekkaranta on ipanoille must, suosittelen bussiretkeä esimerkiksi Golden Bay -hiekkarannalle. Golden Bayn hiekkarannan yläpuolella ylhäisessä yksinäisyydessä on Radisson Blu Resort & Spa, joten jos tavoitteena on lököillä ja tyhjentää mieli arjen kiireistä altailla ja rannalla, niin tämä on hyvä valinta vaikka koko lomaksi.

Toinen hienohiekkainen ranta on Marsaxlokkista hieman lounaaseen sijaitseva Pretty Bay, jonka hiekkaranta on kyllä kaunis mutta hieman erikoisena näköalana vastapäisen sataman satamanosturit! Kolmas vaihtoehto on Maltan suurin hiekkaranta Mellieha Bay, jossa on lähes kilometri valkoista hiekkaa.

Jos pelkkä hotelli- ja rantaelämä alkaa tympiä, bussilla pääsee helposti ja edullisesti myös esimerkiksi Popeye Villageen, jossa on kuvattu Kippari Kalle -elokuva. Toinen lasten suosikki on Splash and Fun -vesipuisto. Monet matkanjärjestäjät järjestävät Popeye Villageen ja vesipuistoon maksullisia retkiä.

Malta lapsiperheille: Golden Bayn perheystävällisellä hiekkarannalla on kuvattu myös Brad Pittin tähdittämää elokuvaa Troija (2004).
Golden Bayn rannalla on kuvattu myös Brad Pittin tähdittämää elokuvaa Troija (2004).


2. Malta himouimareille ja sukeltajille: Cominon ja Gozon saaret

Malta on unelmakohde uimareille ja sukeltajille. Elokuussa Maltalla matkatessani monet rannoista olivat hieman roskaisia. Aurinkorasvan ja merikasvillisuuden rippeiden seassa ei ollut miellyttävää uida. Uimisesta puhtaassa, turkoosissa vedessä haaveileville ehdoton retkikohde onkin Cominon saaren Blue Lagoon. Cominolle ja siniselle laguunille pääsee lautalla. Saaren hiekkaranta on pieni, mutta jotkut lautat ankkuroituvat kohtaan, jossa pääset uimaan suoraan laivasta.

Malta tarjoaa sukelluskouluja lähes vieri vieressä. Maltan kirkkaat vedet ja luolastot houkuttelevat sukeltajia. Joillakin sukelluskouluilla on oma uima-allas harjoitteluun, toisissa mennään suoraan suolaveteen. Maltalla kokeilin itsekin sukellusta ensimmäistä kertaa. Tosin hieman vahingossa – luulin tilanneeni snorklauskokeilun, mutta retki osoittautuikin laitesukelluskurssiksi. Kun pääsin alkujännityksestä, niin kivaa oli!

Gozon saaren Inland Sea sopii kokeneemmille sukeltajille. Tästä nimensä mukaisesti sisämaassa siajitsevasta merenpoukamasta pääsee luolan kautta avomerelle ja sukeltamaan Gozon luoliin. Suosittu sukelluspaikka on aivan Inland Sean lähellä sijaitseva Blue Grotto romahtaneen Azure Windown tietämillä.

Cominolla ja Gozolla kannattaa käydä, vaikkei uiminen tai sukeltaminen ole mielessä. Saarilla pääsee esimerkiksi tutustumaan veneretkillä upeisiin luoliin.

Gozon saaren Inland Sealta pääsee uiden, sukeltaen tai veneellä luolan kautta avomerelle. Vain hyville uimareille!
Malta sukeltajille ja uimareille: Gozon saaren Inland Sea, josta pääsee uiden, sukeltaen tai veneellä luolan kautta avomerelle.


3. Shoppailua, aurinkoa ja yöelämää: Sliema ja St. Julians

Jos haluat yhdistää ranta- ja kaupunkiloman samaan pakettiin, suuntaa Sliemaan tai St. Juliansiin. Nämä kaupungit sijaitsevat aivan vieri vieressä. On vaikea hoksata, missä kohtaa toinen kaupunki alkaa ja toinen päättyy, kuten kaikkialla tiiviisti rakennetulla Maltalla. Molemmissa kaupungeissa on lukuisia hotelleja. Täällä ei ole varsinaista uimarantaa, mutta osalla hotelleista on oma uima-allas kallioisella rannalla.

Sliema ja St. Julians ovat mielestäni (pääkaupunki Vallettan lisäksi) parhaat kohteet, mikäli etsit shoppailtavaa. Kaupungeista löytyy niin tunnettuja ketjuliikkeitä kuin eksklusiivisia merkkejä. Uusi The Point -ostoskeskus tarjoaa saman katon alla niin kosmetiikkaa, vaatteita kuin sisustusta. The Point -ostoskeskuksesta löydät myös JAR-kahvilan, josta saa mahtavia, suklaisia Freakshakeja. Kohtaamisen Friikkipirtelön kanssa voit lukea tästä.

Illan tullen on mukavaa patsastella pitkin St. Juliansin rantabulevardia uudessa kesämekossa ja suunnata Pacevilleen, joka on alueen yöelämän keskus. Itselläni ei ole siitä kokemusta, mutta kaverit kertoivat.;)

Malta shoppailijoille ja herkuttelijoille: suklaiset Freakshake-pirtelöt tarjoava JAR löytyy The Point -ostoskeskuksesta Sliemasta.
Haluaisitko sinäkin tällaisen pirtelön? JAR löytyy The Point -ostoskeskuksesta Sliemasta.


4. Malta paikallisuutta ja rosoa etsivälle: Marsaxlokk

Marsaxlokkissa kannattaa käydä, jos haluaa nähdä yhden Maltan symoleista: värikkäät luzzu-kalastajaveneet. Täällä satama on niitä ja muita värikkäitä veneitä täynnä. Tarjolla myös ajeluja, jos haluat päästä luzzun kyytiin. Sataman monissa ravintoloissa on vara valita. Täällä vierähtää tovi jos toinenkin ruokaillen ja sataman elämää seuraillen.

Marsaxlokkissa vaikutuksen tekevät myös sataman pastellinsävyisinä hehkuvat, rapistuneet talot, sympaattinen kirkko ja rauhallinen, aito ilmapiiri. Sunnuntaisin pikkukaupunkia vilkastuttavat markkinat, jonne saavutaan joka puolelta Maltaa. Jos haluat käyskennellä rauhassa aistien aidompaa elämää, valitse joku muu päivä kuin sunnuntai.

Lue lisää Marsaxlokkista, ja kuinka löysimme Suomea ja hevimusiikkia fanittavan tarjoilijan!

Malta aitoutta etsivälle: Marsaxlokkin satama värikkäine luzzu-kalastajaveneineen on lähes pakollinen käyntikohde Maltalla.
Maltan symbolit, värikkäät luzzu-kalastajaveneet, täyttävät Marsaxlokkin sataman.


5. Malta historiasta hurmaantuville: Valletta

Maltan pääkaupunki Valletta on lähes pakollinen käyntikohde kaikille historiasta kiinnostuneille. Johanniittain ritarikunnan ja Maltan historia tulee täällä eläväksi. Antoisa käyntikohde on mm. Upper Barrakka Gardens, josta avautuvat upeat näköalat merelle ja kolmeen kaupunkiin. Puutarhasta näet myös mm. tykkipatterin, jolla toivotetaan vierailijat tervetulleksi vielä edelleen joka päivä klo 12. Jos laskeudut alas puutarhasta rantaan (sinne pääsee helposti hissillä), voit lähteä pienelle ajelulle värikkäälllä Dghjasa-veneellä (jota ei tule sekoittaa luzzu-kalastajaveneisiin).

Lähes pakollisiin nähtävyyksiin kuuluu myös ulkopuolelta vaatimaton Saint John’s Co-Catherdar -katerdaali, joka sisätiloiltaan salpaa henkeä loistollaan. Jos haluat jättää nähtävyydet väliin, voit myös pelkästään vaellella Vallettan kaupungin kujia ja poiketa välillä istuskelemaan kahvilaan tai ravintolaan. Kurkkaa esimerkiksi Strait streeteille, joka on ollut ja on edelleen baarien, livemusiikin ja festivaalien eloisa näyttämö.

Vallettan kaupunkia rakennettaessa sen aikaiset arkkitehdit ottivat muuten huomioon yhden merkittävän seikan: kaupunki on rakennettu ruutukaavaan, jotta Välimereltä puhaltava tuuli pääsee vapaasti liikkumaan kujilla ja viilentämään paahtavassa helteessä.

Malta historiaa halajaville: Vallettan voi nähdä mereltä esimerkiksi Dghajsa-taksiveneen kyydistä.
Vallettan voi nähdä mereltä esimerkiksi Dghajsa-taksiveneen kyydistä.


Extravinkki: bussilla minne vain

Jos haluat yhdistää Maltan-lomaasi useamman näistä, kannattaa liikkua bussilla paikasta toiseen. Saari on pieni, ja noin puolessa tunnissa-tunnissa olet siirtynyt saaren puolelta toiselle. Linjaverkosto on tiheä ja bussiliput edullisia (1,50 €/hlö kesällä 2017). Bussikuskit ovat todella ystävällisiä ja lehmänhermoisia. He jaksavat kerta toisensa jälkeen vastata kyselijöille, minne bussi on menossa ja onko numero oikea. Linja-autoasemilla ja pysäkeillä on selkeät opasteet, mutta joskus on hyvä varmistaa!

Suosittelen enemmän kuin lämpimästi valitsemaan bussin vuokra-auton sijaan. Maltalla on vasemmanpuoleinen liikenne ja yksi auto jokaista täysi-ikäistä maltalaista kohden. Sesonkiaikaan pysäköintipaikan löytäminen voi olla hankalaa. En ole missään muussa Välimeren kohteessa nähnyt niin villiä menoa liikenteessä kuin täällä.

Onko sinulla hyviä matkavinkkejä Maltalle? Kommentoi ja kerro parhaat vinkit muiden iloksi!

2 Comments Write a comment

Matkoista ja kauniista asioista inspiroituva copywriter, toimittaja ja yrittäjä.

2 Comments

  • Asko Leppilampi 18.10.2018

    Kiitos lyhyestä ja ytimekkäästä blogistasi. Luin sen mielenkiinnolla matkalla Maltalle ja tuohon Golden Sands -hotelliin 🙂 Menemme toista kertaa saarelle ja tässä vastaus pyyntöösi: http://appamatkustaa.fi/category/eurooppa/malta/ Kirjoittelen kokemuksia, kun reissu on ohi. PS. Ihan vinkkinä: Tämän viestin julkaisu edellytti, että kirjoitin alkuun https:// Saattaa olla, että moni ei kommentoi, jos pelkkä www ei riitä. Itsekin meinasi skipata.

    • Anita 19.10.2018

      Hei Appa! Kiva kun löysit blogikirjoitukseni. Vilkaisin blogisi Malta-kirjoituksia. Kuvissasi näytti olevan todella paljon vehreämpää kuin omalla reissullani, joka ajoittui kuumaan ja kuivaan elokuuhun. Pitää joskus palata Maltalle miellyttävämpään aikaan. Kiitos tuosta kommentoinnin probleemasta/vinkistä. Tuollaista ongelmaa ei ole tullut ennen eteen. Pitää testata ja tarkistaa! Oikein mukavaa Maltan reissua!

Leave a Reply