kuninkaanlampi_loviisanwanhattalot

Loviisan Wanhat Talot: mun ”asuntomessut”

Matkavinkit

Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma järjestettiin tänä vuonna 25.-26.8 2018. Tapahtuma on jo muutaman vuoden ajan kirinyt omalla listallani Asuntomessujen ohi. Nämä ovat ”asuntomessut” persoonallisten ja jo elämää nähneiden talojen ystäville!

Loviisan Wanhat Talot -tapahtumasta on kiva hakea ideoita omaan kotiin ja puutarhaan. Lisäksi koko Loviisan vanha kaupunki puutalokortteleineen on kaunis ja viihtyisä. Joka kerta Loviisassa käydessäni herää vaarallinen haave hankkia vielä joskus vanha, kunnostettava talo. Jokin pieni ääni sisälläni (ja ystävät jotka asuvat vanhoissa taloissa) sanovat, että harkitse vielä…

loviisanwanhattalot_kuninkaanlampi

Loviisan Wanhat Talot: sisustusinspiraatiota etsiville ja perinnerakentajille

Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2005. Aluksi tapahtumaa pidettiin uskaliaana yrityksenä ja epäilijöitkin riitti – kuka päästää vieraita ihmisiä kotiinsa töllistelemään? Ja ketkä nyt kehtaavat tulla toisten koteihin?

Rohkeus kannatti: nyt tapahtumassa on viikonlopun aikana jopa 14 000 kävijää. Vieraskirjoihin on ilmestynyt Pikkukaupunki-lehden mukaan merkintöjä Torniota ja Tokiota myöten.

Alkuperäiseltä tarkoitukseltaan tapahtuma on edelleen valtakunnallinen perinne- ja korjausrakentamistapahtuma. Kohderyhmää ovat kuitenkin myös haaveilijat, kuten minä: talojen sisustuksia ihailevat, ideoita omaan kotiin etsivät ja vanhassa talossa asumisesta haaveilevat.

Tapahtuman aikana Loviisassa on myös mm. antiikkimarkkinat, käsityöläismarkkinat ja kirpputoreja pitkin katuja ja toreja, joten täällä iskee hyvänlaatuinen hurahdusvaara mitä ihmeellisempiin juttuihin!

Ketkä hurjat sitten avaavat ovensa ventovieraille? Ihan tavalliset ihmiset. Ovatko talot tiptop? Eivät välttämättä. Osa taloista on valmiita ja sisustettuja, osassa voi tutustua korjaamisen eri vaiheisiin. Talonväki on usein paikalla kertomassa talon kunnostuksesta. Vuosien aikana on ollut hienoa seurata, kuinka esimerkiksi yksi suosikkitaloni Vackerbacka oli ekalla vierailullani niin sanotusti atomeiksi purettu, ja kuinka siitä on nyt muodostunut persoonallinen koti.

loviisanwanhattalot_vackerbackavackerbacka_makkarivackerbacka_keittio

Toinen oma – ja varmasti monien muidenkin – suosikki on Kuninkaanlampi, jossa on rehevän puutarhan, vanhojen piharakennusten ja lammen lisäksi kahvila ja sisustuskauppa. Vinkiksi: kahvila ja kauppa ovat avoinna muulloinkin kuin Loviisan Wanhat Talot -tapahtumassa! Tämän postauksen pääkuvassa on Kuninkaanlammen päärakennus, ja postauksen toinen kuva ulkorakennuksen vanhasta ikkunasta on myös Kuninkaanlammelta.

kuninkaanlampi_puutarharyhmakuninkaanlampi_puutarhapoytakuninkaanlampi_kahvila
Loviisan Wanhat Talot: Varaa lenkkarit, vesipullo ja paljon aikaa

Tänä vuonna tapahtumassa oli 51 kohdetta, joista suurin osa oli yksityiskoteja ja osa ns. julkisia kohteita. Yhden päivän aikana ehtii koluta vain 10-15 kohdetta, riippuen siitä, kuinka pitkäksi aikaa kohteita jää tutkimaan. Jos ensi vuonna innostut lähtemään Loviisaan, suosittelen tutustumaan etukäteen tapahtuman nettisivuihin ja sieltä löytyviin esitteisiin, jotta ehdit valkata juuri ne kohteet jotka haluat nähdä.

Loviisan keskustan lisäksi tapahtuma on laajentunut myös Loviisan kaupunkiin kuuluviin Pernajaan ja Isnäsiin (Helsingin suuntaan) sekä Ruotsinpyhtäälle (Kotkan suuntaan). Loviisan seudulla saa siis helposti vierähtämään koko viikonlopun! Suuri plussa on, että tapahtuman ranneke (pääsymaksu 18 euroa vuonna 2018) on voimassa koko tapahtuman ajan eli kaksi päivää. Itse olen sitä mieltä, että tapahtuman voisi laajentaa kolmipäiväiseksikin!

Vierailuun kannattaa varautua hyvillä lenkkareilla ja vesipullolla, koska kävelyä tulee paljon. Auton on tähän asti voinut jättää ilmaisille pysäköintialueille, ja kulkemisessa on voinut hyödyntää alueella liikkuvaa Museobussia. Toivottavasti nämä jäävät käytäntöön, koska yleisötapahtumien suolaiset pysäköintimaksut ovat mielestäni ärsyttävä lisä pääsymaksuun. Siis kiitos Loviisa ilmaisesta pysäköinnistä!

Eväitä et välttämättä tarvitse mukaan: pop-up-kahviloita ja ravintoloita sekä syksyn sadon ilmaisia omenoita on lähes joka kulmassa.

omenakorit

Loviisan Wanhan Ajan Joulukodit

Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma järjestetään mitä suurimmalla todennäköisyydellä taas ensi vuonna elokuun loppupuolella. Jos haluat ihastelemaan vanhoja taloja jo ennen sitä, niin joulukuun alussa siihen on mahdollisuus: Wanhan Ajan Joulukodit -tapahtumassa noin 20 näistä kodeista avaa ovensa jouluisissa tunnelmissa! Vielä en löytänyt vuoden 2018 tapahtumatietoja, mutta tästä löydät vuoden 2017 Wanhan Ajan Joulukodit -tapahtuman sivun.

Sitä odotellessa pitää toteuttaa ideoita, mitä viikonloppuna tarttui mukaan. Voi esimerkiksi olla, että oma vanha kasvioni menee osiksi, ja löytää paikkansa jostain seinästä…ja kylppäri voi ehkä muuttua viidakoksi…

loviisanwanhattalot_kasvioidea

loviisanwanhattalot_kylpyhuone

No Comments Write a comment

Matkoista ja kauniista asioista inspiroituva copywriter, toimittaja ja yrittäjä.

No Comments

Leave a Reply