Ihana Nizza – 5 vinkkiä ensi kertaa matkaavalle

Matkavinkit

Onko ihana Nizza matkakohdelistoillasi? Tästä postauksesta on toivottavasti sinulle hyötyä, jos et ole vielä käynyt Nizzassa. Tähän mennessä kolme kertaa kaupungissa vierailleena voin sanoa, että upeampaa paikkaa viettää miniloma tai vaikka kokonainen viikko ei montaa ole!

Helsingistä Nizzaan lentää helposti noin 3,5 tunnissa. Lentokenttä sijaitsee vain noin 7 kilometrin päässä Nizzan keskustasta. Keskustaan pääsee helposti bussilla tai taksilla – bussilla luonnollisesti huomattavasti edullisemmin kuin taksilla.

Kaupungissa on paljon nähtävää ja tekemistä. Tässä siis viisi vinkkiäni Nizzan kävijälle!

(Palaan myöhemmissä postauksissa myös Nizzaa ympäröiviin kaupunkeihin ja kyliin. Niitä vinkkejä voi hyödyntää sitten, kun Nizza on koluttu…;)

1. Vieille Ville – Nizzan vanha kaupunki päivällä ja illalla

Nizza jakautuu selkeästi vanhaan ja uudempaan kaupunginosaan. Ero niiden välillä on kuin yöllä ja päivällä. Uudemmassa kaupunginosassa ei juurikaan ole nähtävää, paitsi jos haluat suunnata luksusmerkkiliikkeisiin paksu lompakko mukana. Suuntaa siis suosiolla vanhaan kaupunkiin (kartassa Vieux Ville tai Vieille Ville), mikäli haluat asitia aitoa tunnelmaa.

Vanhan kaupungin kapeiden kujien romanttisesti rapistuneet rakennukset hehkuvat keltaisen ja oranssin sävyissä – täällä saa aurinkoterapiaa jo seinien katselusta! Kujilla on lukuisia pikkuputiikkeja, joista saa matkamuistoiksi mm. provencelaisia käsitöitä ja kankaita, laventelipussukoita, mausteita, marseillesaippuoita ja muuta kosmetiikkaa, vaatteita, koruja – melkeinpä mitä vain. Nälän yllättäessä voi pysähtyä lounaalle tai kahville – valinnanvaraa löytyy!

Illalla kujilla avaavat ovensa vielä useammat ravintolat tarjoten nizzalaisia, eteläranskalaisia ja italialaisvaikutteisia herkkuja. Maista vaikka pissaladiérea (suomalaisittain hassu nimi, makoisa sipulipiiras), crepes eli suuria ohukaisia suolaisilla tai makeilla täytteillä – tai Nizzan salaattia kun kerran Nizzassa ollaan.

2. Cours Saleya – Nizzan ruokamarkkinat ja antiikkimarkkinat

Vanhassa kaupungissa lähellä rantaa on Cours Saleya, markkina-alue joka on kokonaisuudessaan kuin pitkä kävelykatu. Tiistaista sunnuntaihin pidettävillä ruoka- ja kukkamarkkinoilla voit tavoittaa saman tunnelman, kuin pienempienkin ranskalaiskylien toreilla.

Ruokamarkkinoilla valikoimaa on valtavasti satokauden mukaan, hedelmistä herkkusieniin. Ostokset tehdään ranskalaiseen tapaan suurin piirtein jokainen vihannes ja hedelmä käännellen, tutkien ja nuuskien, jotta varmasti löytyy se paras yksilö.

Maanantaisin Cours Saleyan valtaavat antiikkimarkkinat. Jos tykkäät kierrellä kirppareilla ja haluat tutkia jokaisen kojun, varaa aikaa koko päivä. Voit löytää muistoksi vanhan julisteen tai postikortteja, antiikkisormuksen, aidot vintageaurinkolasit tai Louis Vuittonin laukun menneiltä vuosikymmeniltä. Valikoimaa löytyy sekä pienemmälle että suremmalle budjetille. Täällä käydessä toivoisi, että olisi suurempi matkalaukku mukana…

3. Colline du Château – Nizzan Linnavuori ja sen näköalat

Sitten täsmävinkki iltapäivän kuumuuteen, jos olet matkalla kesällä. (Vinkki: ilmasto on miellyttävä myös aiemmin keväällä ja myöhemmin syksyllä.)

Osta ruokamarkkinoilta mukaasi hedelmiä ja vettä. Nouse Linnavuorelle kävellen tai hissillä. Kävele kivetyillä poluilla, tutki vehreää kasvillisuutta ja ihastele kalliota alas soljuvaa vesiputousta. Istahda puiston penkille ja puraise markkinoilta ostamaasi tuoretta persikkaa.

Linnavuori on vehreä, viilentävä keidas varsinkin kesähelteellä. Täältä on upeat näkymät kolmeen suuntaan, niin Promenade des Anglaisille, merelle kuin Nizzan sataman puolelle. Älä unohda kameraa!

4. Promenade des Anglais ja uimaranta

Promenade des Anglais -bulevardilla on patsasteltu jo kohta 200 vuotta. Bulevardi rakennettin vuonna 1820 Nizzan lomakohteekseen löytäneiden englantilaisten kävelyretkiä helpottamaan. Siksi nimi, englantilaisten promenadi. Promenadilla kulkevat sulassa sovussa niin madamet korkokengissään, nuoret turistit segway-laudoillaan kuin aamu- tai iltaspurtille lähteneet lenkkeilijät.

Jos mielesi tekee uimaan ja loikoilemaan auringossa, saa rannan aurinkotuolista pulittaa sievoisen summan. Jos matkustat budjetilla, löydät lähempää Linnavuorta myös maksuttomia rantoja ilman aurinkotuoleja. Toisessa päässä rantaa on hotellien yksityisiä rantoja.

Ranta on sileää, valkoista pikkukiveä ja meri aivan uskomattoman turkoosi. Vinkki: vain 8 minuutin junamatkan päässä Nizzasta on kaunis Villefranche-sur-Mer ja sen ilmaiset hiekkarannat, jos haluat hiekkaa varpaiden väliin.

5. Cannes, Monaco, Grasse – helposti junalla, bussilla tai autolla

Nizzassa riittää nähtävää pitkän viikonlopun tai vaikka viikonkin ajaksi, jos haluaa koluta esimerkiksi kaikki kaupungin taidemuseot ja muut nähtävyydet. Monet Nizzan-kävijät piipahtavat samalla kertaa myös esimerkiksi Cannesissa ja Monacossa.

Rantarataa pitkin onkin helppoa ja edullista kulkea, ja junia kulkee usein. Cannesiin on matkaa junalla noin 45 minuuttia ja Monacoon noin 20-25 minuuttia. Vajaassa tunnissa pääset illastamaan vaikka Italian puolelle Ventimigliaan. Junalippu ostetaan asemalta tai aseman automaatista. Ruuhka-aikaan kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Jos haluat rantakaupunkien pintaliitoelämän sijaan sukeltaa syvemmälle ranskalaisten pikkukaupunkien tunnelmaan, hyppää bussiin tai vuokraa auto, jos ajaminen mutkaisilla, kapeilla teillä ei hirvitä.

Puolen tunnin-vähän yli tunnin matkan sisällä sijaitsevat maailman hajuvesipääkaupunki Grasse (jonne pääsee myös junalla), taiteilijoiden kaupunki St Paul de Vence sekä sen viereinen Vence, jolle itse menetin sydämeni. (Kuva alla on Vencestä.)

Lue myös retkestäni orvokkikaupunki Tourrettes-sur-Loupiin, sekä siihen, miten hyppäsin irti arjesta ja lähdin etätöihin Ranskaan muutamaksi viikoksi.

Palaan Nizzan lähiympäristöön myös myöhemmissä postauksissani – pysy kuulolla!

vencen linnoituskaupunkia kiertää katu, jonka varrella on kauniita vanhoja kalkkikivitaloja ja ruukkuistutuksia. Ympärillä näkyy vuoristoa.

No Comments Write a comment

Matkoista ja kauniista asioista inspiroituva copywriter, toimittaja ja yrittäjä.

No Comments

Leave a Reply