Haminan Lippumaailma vie ympäri maailman

Matkavinkit

** Yhteistyössä Visit Hamina / Haminan kaupunki **

Mikä lippu toi on? Mun mielestä toi on hienoimman värinen! Montako lippua maailmassa oikein on?

Olen aina rakastanut karttoja ja lippuja. Olen tallettanut lapsuudenkotini vanhat karttakirjat, jotka uhkasivat joutua juhannuskokkoon. Kotona mietimme matkakohteita tutkien ikivanhaa Euroopan koulukarttaa, jonka roudasin pojan seinälle kierrätysmyymälästä.

Tutuissa lapsiperheissä on huomattu, että tietyssä iässä lapset innostuvat eri maista ja niiden lipuista. Siksi mietinkin, että uusi Haminan Lippumaailmahan on ihan täydellinen matkakohde lasten kanssa!

Haminan Lippumaailma – täydellinen kohde lasten kanssa

Haminan Lippumaailma on projekti, jonka näyttelyn ensimmäinen osa avattiin Haminassa 28.5.2018, Suomen lipun viettäessä 100-vuotissynttäreitään.

Lippumaailma tulee koostumaan eri puolelle kaupunkia sijoitettavista näyttelykokonaisuuksista, joissa on esillä eri maanosien tai alueiden lippuja omina ryhminään. Kun vuosi 2020 koittaa, liehuvat Haminassa kaikkien 193 YK:n jäsenvaltion liput maailmankarttaa mukaillen!

Ainakin minusta kuulostaisi hauskalta tutkimusmatka maailman ympäri yhden kaupungin sisällä. Löydä Afrikka meren rannalta Tervasaaresta! Etsi Etelä-Amerikka Kesäpuistosta! Bongaa Pohjois-Amerikka linnoituksen valleilta! Tosiasiassa en tiedä mihin kohtaan uudet osat tulevat – se selviää sitten myöhemmin.

Tässä postauksessa kerron kohteittain Lippumaailman avatuista osista ja näyttelyistä.

Kohde 1. Lipputorni: Pohjoismaiden ja Baltian liput värikkäissä lipputangoissa

Haminan Lippumaailmaan tutustuminen kannattaa aloittaa Haminan Kauppatorin vieressä olevasta Lipputornista, jonka ympärillä on Lippumaailman ensimmäinen avattu osa. Lipputornin ympärille on koottu Pohjoismaissa ja Baltian maissa käytössä olevat sekä niiden itsehallinnollisten alueiden liput. Valtiolippujen lisäksi Lipputornin puistosta löytyvät siis myös mm. Saamen lippu ja Färsaarten lippu. Näitä lippuja moni alakouluikäinen jo tunnistaakin.

Matkailijoiden kesäinfopisteenä toimivan Lipputornin toisessa kerroksessa voit tutustua myös Suomen Lipun tie -teemanäyttelyyn.

Lippukokonaisuudessa on hauska yksityiskohta: värikkäät lipputangot. Suomessa ei ole määrätty, että lipputangon tulisi olla tietyn värinen. Olemme vain tottuneet näkemään lipputangot valkoisina. Lipputangot on tässä kokonaisuudessa maalattu samoilla väreillä kuin tangon lippu.

Kohde 2. Kauppatorin pääty: maailman suurimman Suomen lipun lahjoittajat

Lipputornilta voitkin kipaista torin poikki sen toiseen päätyyn ihmettelemään seuraavaa lippukokonaisuutta. Kun Suomi täytti 100 vuotta joulukuussa 2017, 30 valtiota lahjoitti Suomelle maailman suurimman Suomen lipun. Lahjoittajavaltioiden liput liehuvat nyt puolikaaressa torin päädyssä.

Täällä lippujen tunnistustehtävä osoittautuukin jo haastavammaksi, mutta viereisestä Torigrillistä voit hakea visailukaavakkeen, josta löytyvät myös oikeat vastaukset.

Ai missä se suurlippu sitten on? 450 neliömetrin eli noin koripallokentän kokoinen lippu tulee liehumaan Sibeliuskadun päässä, jolloin se näkyy hyvin saapuessa Haminaan sekä lännestä että idästä.

Suurlippu tarvitsee tietenkin arvoisensa mittaisen lipputangon – tangon korkeus tulee olemaan 100 metriä. Lipputangon korkeus symboloi sekä Suomen että Suomen lipun 100-vuotista historiaa.

Haminan kaupunki on kerännyt lisärahoitusta lipputangolle mm. mesenaattiperiaatteella. Kuka tahansa on voinut ostaa vaikka 10 senttiä lisää pituutta lipputankoon!

Kohde 3. RUK:n puisto: Suomen lipun tie

Seuraavaan Lippumaailman kohteeseen pääset, kun lähdet kohti torille näkyvää Raatihuonetta, kierrät sen ympäri ja suuntaat Kadettikoulunkadulle. Kadettikoulunkadun ja Isoympyräkadun kulmauksesta lähtee RUK:n puistossa sijaitseva Suomen lipun tie -lipputeos, jossa ovat esillä kaikki Suomessa käytössä olleet valtioliput. Ennen siniristilippuamme käytössä on ollut useita erilaisia lippuja! Tuttu Suomen lippu ei tullut käyttöön heti Suomen itsenäistyttyä, vaan vasta lähes puoli vuotta sen jälkeen.

Ensimmäiseksi Suomessa käytetyksi lipuksi lasketaan Kalmarin unionin lippu. Siitä Suomen lipun tie kulkee Ruotsin ja Venäjän vallan alla käytössä olleiden lippujen kautta tuttuun siniristiin. Bonuksena Suomen lipun tiellä ovat vielä EU:n ja YK:n liput.

Lipputeoksen opastaulusta voit tarkistaa lippujen nimet, jos tunnistuskilpailu osoittautuu liian haastavaksi. Taulussa on myös infoa lippujen historiasta ja symboliikasta.

Kohde 4. Muut näyttelyt

Jos haluat syventää omaa tai perheen tietoutta lipuista muissa näyttelyissä, niin Haminan kaupunginmuseossa on esillä 31.8.2018 saakka kansainväliseen Hamina Tattoo sotilasmusiikkifestivaaliin 2018 saapuvien sotilassoittokuntamaiden lippunäyttely.

Hamina Bastionin holvistossa sijaitsevassa Linnoitusravintola Kamu!ssa on avoinna Pohjoismaiden liput -pienoisnäyttely. Näyttely vaihtuu, kun Haminaan avataan seuraava Lippumaailman osa.

Haminan Lippumaailmaan perustetaan myös Lippukeskus, johon tulee pysyvä lippunäyttely ja informaatiopiste. Siellä esiin pääsee myös muu lippukulttuuri, esimerkiksi liput merenkulussa, sotilasliput ja urheilu- sekä fanikulttuuriliput. Itse ainakin odotan mielenkiinnolla!

Haminan Lippumaailma: hitti lapsiperheiden matkailuun?

Haminassa käydään asukkaiden keskuudessa tietenkin kihisevää keskustelua. Mitkä ovat Lippumaailman ja suurlipulle rakennettavan lipputangon lopulliset rakennus- ja huoltokustannukset? Onko Haminan Lippumaailma matkailullisesti hitti vai huti?

Minun mielestäni tämä voi olla hitti. Itse odotan, että Haminan Lippumaailman ympärille kehitettäisiin jonkinlainen lippubingo tai mobiilipeli. Se voisi innostaa teinitkin bongauskierrokselle. Olisiko tässä uusi Pokémon Go?

Ei muuta kuin bongailemaan! Montako tunnistat?

Pidätkö sinä tai perheen juniorit värikkäistä lipuista? Kiinnostaako sinua Haminan Lippumaailma tutustumiskohteena?

Lisätietoja: Haminan Lippumaailman www-sivu

** Yhteistyössä Visit Hamina / Haminan kaupunki **

6 Comments Write a comment

Matkoista ja kauniista asioista inspiroituva copywriter, toimittaja ja yrittäjä.

6 Comments

 • Paula - Viinilaakson viemää 3.7.2018

  Tämähän oli mielenkiintoinen juttu. Me kurvaillaan mahdollisesti pian Haminan lähistöllä niin voisi tietysti miettiä käyntiä sielläkin. Hieno idea tuo Lippumaailma. Meillä myös lapsen kanssa arvuutellaan aina eri maiden lippuja. Onneksi nykyään voi nopeasti tarkistaa puhelimesta jos jonkun maan lippu unohtuu.

  • Anita 10.7.2018

   Tervetuloa vaan Haminaan! Pahoittelut vastauksen viivästymisestä, olin lomalla ja pidin viikon blogitaukoa. 😀

 • Suunnaton 5.7.2018

  Tämä on hauska ja vähän hullukin idea. Onkohan liput tarkoitus pitää esillä ihan pysyvästi, vai onko tämä väliaikainen tempaus?
  Lippumaailma voi olla hauska juttu ensimmäiset pari vuotta, mutta ehkä sen jälkeen suomalaiset turtuvat siihen…? Ulkomaisille matkailijoille sen hohto toki voi säilyä pidempään. Eniten jännittää se, muuttaako Lippumaailma ihmisten mielikuvaa Haminasta. Tuntuu, että vaarana on se, että Haminan status historiallisena kohteena heikkenee ja se muistetaan lähinnä valtavasta määrästä lippuja.
  Tiedä häntä, aika näyttää. Mutta kyllä tuo valtava Suomen lippu täytyy joskus käydä katsomassa 🙂

  • Anita 10.7.2018

   Pahoittelut vastauksen viivästymisestä, olin lomalla viikon ilman tietsikkaa, joten pakollinen blogitauko! 😀 Kyllä tuo Lippumaailma tulee olemaan pysyvä näyttely. Nythän on avattu vasta ensimmäiset osat, ja kahden vuoden sisällä lippukohteita nousee eri puolille Haminaa, kunnes esillä ovat kaikki YK:n jäsenvaltioiden liput. Aika näyttää mikä mielikuva Haminasta syntyy. Minun mielestäni tämä voi olla uusi vetonaula, joka saa tulemaan Haminaan. Historiahan ei katoa minnekään, sitäkin Haminassa tuodaan esille vahvasti.:)

 • Miraorvokki/Pöndekengissä 7.7.2018

  Olisipa kiva nähdä Hamina kesävalaistuksessaan! Mä oon käynyt vain kerran Haminassa, Reserviupseerikoulun kurssijuhlassa vuonna 2010 ja silloin oli kylmä talvi.. 😀 Kiva postaus, kun olen miettinytkin tehdä enemmän Suomeen suuntautuvia matkoja. Katsotaan, suostuisiko mies lähtemään Haminaan nyt jo, kun on inttiajoista kulunut yli 8 vuotta.. 😀

  • Anita 10.7.2018

   Täällä on varsinkin kesällä aivan ihana miljöö. <3 Käy lukemassa tämä toinen Hamina-postaukseni, niin näet kaupungin kesäasussa.:)
   https://mytinytraveljournal.fi/matkavinkit/hamina/
   Eiköhän inttimuistot ole jo sen verran haalenneet, että uskaltaudutte tänne! 😀

Leave a Reply