Haminan puutaloja

Oi Hamina! Oodi idylliselle kesäkaupungille

Matkavinkit

**Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Haminan kaupungin kanssa.**

Olen asunut Haminassa vähän yli 20 vuotta, enkä edelleenkään malta olla ihastelematta tätä idyllistä ja kaunista pikkukaupunkia. Anteeksi jos siirappi valuu, mutta tämä on totuus.

Myös monet ystäväni, joille olen Haminaa esitellyt, ovat huokailleet ihastuksesta: ”Aivan kuin olisin jossain Keski-Euroopassa!” ”Oi miten ihania puutaloja ja puutarhoja!” ”Eihän tällaista voi olla Suomessa!”

Kyllä voi. Nyt kerron, mikä minua Haminan erikoisen muotoisessa linnoituskaupungissa viehättää. Saat samalla vinkkejä, mihin täällä käydessä kannattaa piipahtaa kesäaikaan.

Romanttinen pikkukatujen puutalomiljöö

Rakastatko vanhoja puutalokaupunkeja? Hamina on silloin just oikea kohde vaikka päivän kesäretkelle. Helsingin seudulta Haminaan hurauttaa uutta moottoritietä pitkin vain vähän yli tunnissa.

Tutustuminen puutalokortteleihin on kätevää aloittaa linnoituksen keskipisteestä, Haminan Raatihuoneelta, josta lähtee kahdeksan säteittäistä katua eri ilmansuuntiin.

Säteittäiset kadut yhdistyvät toisiinsa Raatihuoneentoria ympäröivillä Pikkuympyräkadulla ja Isoympyräkadulla. Isoympyräkatu ei tosin enää muodosta täydellistä ympyrää, vaan matka katkeaa linnoituksen valleihin.

Tiivis, sädekatujen ja ympyräkatujen muodostama Haminan vanha keskusta on pääosin kaunista puutalokorttelia, vaikka tulipalot ovat päässeet tätäkin kaupunkia nuolemaan. Vanha keskusta ei ole suuren suuri, joten sen jaksaa kiertää kävellen hyvin – ja välillä voi tietenkin poiketa johonkin kivaan kahvilaan tai putiikkiin tauolle.

Sädekatujen ja ympyräkatujen varrella on toinen toistaan upeampia puu- ja kivitaloja sekä tiilirakennuksia. Monilla taloilla on oma nimi ja historia aikanaan tunnettujen sukujen kaupunkipalatseina.Haminan puutaloja

Näillä ympyröillä nuoruuttaan vietti mm. Mannerheim, joka oli kuriton, kadettikoulusta karkaileva oppilas. Lapsuutensa ympyräkaduilla vietti myös taidemaalari Hugo Simberg, jonka tunnetuimpia teoksia ovat Haavoittunut enkeli ja Kuoleman puutarha.

Näiden katujen varsilla ovat myös Haminan kolme upeaa, aivan lähekkäin sijaitsevaa kirkkoa: kyyhkysenharmaa Marian kirkko, taivaansininen Johanneksen kirkko sekä oranssinpunainen ortodoksinen kirkko. Marian kirkosta vähän eteenpäin Kadettikoulunkadulla seisoo ylväänä suuri, linnamainen Reserviupseerikoulun päärakennus. Haminan vanhasta keskustasta on harmaus kaukana!

Haminan ortodoksinen kirkko

Marian kirkko HaminassaRUK päärakennus HaminassaKävelykierrokselle kannattaa muuten napata mukaan Kävellen vanhassa Haminassa -kartta, josta voit lukea lisää taloista, museoista ja muista kohteista. Karttoja saa Haminan Kauppatorin laidalta Lipputornin infopisteestä (avoinna kesäisin), Spa Hotel Haminasta sekä Raatihuoneen aulasta.

Tähdenmuotoinen linnoituskaupunki laittaa pään pyörälle

Haminaa kutsutaan monesti ympyräkaupungiksi. Minulla ei ole dronea, jotta pääsisin kattojen ylle, mutta Googlen kuvahaulla näet, mistä on kysymys.

Haminan ympyräasemakaava on ainutlaatuinen maailmanlaajuisestikin ajatellen. Samanlaisia maailmassa on vain kaksi muuta, Hakodate Japanissa ja Palmanova Italiassa. Tästä asemakaavasta on peräisin sanonta Pää on pyörällä kuin Haminan kaupunki. Itsellänikin meni varmaan vuosi, ennen kuin aloin hahmottaa, minne päin keskustan kaduilla tulee kääntyä päästäkseen haluamaansa kohteeseen.

Kaupunkia ympäröivä linnoitus muistuttaa tähteä, jonka sakarat ovat linnoituskielellä ns. bastioneja, suomeksi vallinsarvia. Ne nimettiin jo rakennusaikanaan 1700-luvulla suomalaisten linnoituskaupunkien mukaan Haminan, Hämeenlinnan, Helsingin, Savonlinnan, Lappeenrannan ja Turun bastioneiksi. Valleille pääset kävelemään helposti esimerkiksi Kesäpuistossa ja Ankkalammen ympäristössä.

Ankkalampi_Hamina

Haminan kauppatorin kesäelämä ja torikahvilan munkit

Raatihuonetta ympäröivä Raatihuoneentori on Haminan kaupungin vanha keskustori. Uudempi kaupunkikeskusta toreineen sijoittuu Raatihuoneelta hieman merelle päin. Suosittelen ehdottomasti munkkikahveja Troikan torikahvilassa. Samalla voit seurata torin vilkasta kesäelämää ja kuulostella ”toriparlamentin” eli torille kokoontuvien päivänpolttavia keskusteluja.

Haminan tori on muuten vanha pesäpallokenttä. Hoksaat sen, kun tutkailet vähän aikaa torin muotoa. Syöttöpaikka on uuden kahviorakennuksen esiintymislavan edessä. Jos teet torilla pesäpalloilijan kunniakierroksen, voit ostaa lihatsun kahel nakil ykköspesältä, kukkia kakkoselta, leipää ja kalaa kolmoselta sekä kruunata torikäynnin sitten kahveilla!

Haminan Kauppatorin laidalla on näyttävä, oranssinpunainen Lipputorni, jossa toimii kesäisin matkailijoiden infopiste. Voit tutustua Lipputornissa kaupunkiin virtuaalisesti ja ladata vaikka puhelimesi akun.

Haminan Lipputorni

Kukkia Haminan torilla

Löhöilypäivät meren lumoissa Tervasaaressa ja Rampsinkarilla

Ihan pienen kävelymatkan päässä Haminan torilta ovat Tervasaari ja Rampsinkari vierasvenesatamineen, kahviloineen ja terasseineen. Tänne merituuli houkuttelee myös kaupunkilaisia virkistäytymään kuumana kesäpäivänä.

Tervasaarelle saapuessa vastaan tulee ensin vanha, komea Tullimakasiini-rakennus. Sen takana laiturissa on Museolaiva Hyöky, jonka sisällä ja edustan laiturilla on paljon mielenkiintoista, vanhan merenkävijä Patu Patasen ympäri maailmaa kokoamaa rekvisiittaa. Pääsy museolaivaan on ilmainen. Laivassa käynti ja mitä erikoisempien muistotavaroiden tutkiminen on mielenkiintoista niin aikuisten kuin lasten mielestä. Erikoisuuksia löytyy lisää Tullimakasiinin sisältä – kannattaa poiketa!

Haminan Tervasaari

Eteenpäin tallatessasi saavut Rampsinkarin ulkoilualueelle, jossa voi helposti viettää vaikka koko päivän. Alueella on uimaranta, beachvolley-kenttä, grillauspaikka ja laaja nurmialue, johon voi asettautua piknikille. Käy moikkaamassa myös Haminasta kotoisin olevan Pelle Miljoonan patsasta. Saatatpa törmätä myös itse artistiin, joka viihtyy Tervasaaressa usein keikoilla.

Jos nälkä tai jano yllättää, niin Tervasaaressa on pieni lounaskahvila. Jäätelöä ja juomaa saa Aallokon terassilta, joka on sanamukaisesti aallokon äärellä. Tervasaaren rannasta pääsee sympaattisella Kilipukki-veneellä myös Pieni Vuohisaari -nimisessä saaressa sijaitsevaan, Haminan Pursiseuran rakennuksessa toimivaan kesäravintolaan.

Oleskelukatos Haminan Rampsinkarilla

Kilipukki Tervasaaressa HaminassaPursiseuran rakennus Haminassa

Haminan parhaat kesätapahtumat: Hamina Tattoo…

Haminassa on tapahtumia, joiden aikana en poistu kaupungista mihinkään. Kerran tosin kävi niin, kun varasin innoissani Ranskan matkan vahingossa Hamina Tattoon kanssa päällekkäin. Harmitti koko alkuviikon!

Ihan ensimmäinen kesäajan must-tapahtuma Haminassa on siis kansainvälinen Hamina Tattoo -sotilasmusiikkifestivaali, joka järjestetään joka toinen kesä heinä-elokuun vaihteessa. Tänä vuonna 2018 tapahtuma on tiistaista lauantaihin 31.7.-4.8. – etkoja vietetään tosin jo sunnuntaina ja maanantaina mm. Junior Tattoon merkeissä.

Tattoo tarkoittaa yhtä aikaa tapahtuvaa soittamista ja marssimista erilaisissa kuvioissa. Hamina Tattoo ei kuitenkaan ole jäyhää sotilaiden pönötystä ja vakavaa marssimusiikkia, vaan kaukana siitä! Tapahtumaan saapuu useita sotilassoittokuntia ympäri maailmaan, ja luvassa on hyvinkin eksoottisia esityksiä.

Tapahtuma on tunnelmallinen ja tasokas kaupunkifestivaali, jossa viihtyvät ihan kaikenikäiset. Tattoo-kadulla on markkinatunnelmaa myynti- ja ruokakojuineen ja Kauppatorilla tapahtumateltta, jossa esiintyy joka ilta huippuartisteja.

Viikon kohokohta ovat tietenkin Hamina Bastionin telttakatoksessa järjestettävät maksulliset marssishow-esitykset, mutta niiden lisäksi budjettivinkki: Kesäpuistossa on joka päivä klo 11.00 sotilassoittokuntien ilmaiskonsertit, ja mahtava Tattoo-paraati torstaina klo 14.00 Raatihuoneentorilla sekä ympäröivillä kaduilla tarjoaa ilmaiseksi pukuloistoa, puhaltimien kimallusta ja rumpujen pärinää!

…ja Linnoituksen Wanhat Pihat

Samaan aikaan Hamina Tattoon kanssa järjestetään Linnoituksen Wanhat Pihat -tapahtuma, jolloin pääset ihastelemaan postauksen alussa mainittujen talojen pihoja ja puutarhoja. Sen lisäksi että pääsee kurkkaamaan hienoihin, suljettuihin sisäpihoihin, puutarhoissa on myös mm. konsertteja, taidenäyttelyitä, kirppiksiä ja pop-up -kahviloita.

Kirjoitan Hamina Tattoosta ja Linnoituksen Wanhat Pihat -tapahtumasta myöhemmin hieman syvemmin. Käy siis kurkkimassa blogiani kesän aikana, jos haluat lisää täsmävinkkejä näihin kesäisen Haminan parhaisiin tapahtumiin!

Ja jos ihmettelit miksi Lipputornin kuvassa liehuu mm. Saamen lippu, niin kerron siitä lisää seuraavassa postauksessa!

Oletko sinä käynyt Haminan kesäidyllissä? Mikä jäi erityisesti mieleen?

Lue lisää idyllisestä, merellisestä Haminasta ja sen nähtävyyksistä: visithamina.fi

**Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Haminan kaupungin kanssa.**

Arvilommin_talo_Hamina

Rampsinkarin uimaranta Haminassa

12 Comments Write a comment

Matkoista ja kauniista asioista inspiroituva copywriter, toimittaja ja yrittäjä.

12 Comments

 • Annika - Tarinoita Maailmalta 17.6.2018

  Siis vau, kylläpä näyttää Hamina nätiltä! Pohjois-Pohjanmaalta kun olen kotoisin, ja ulkomailla asuvana en ole tainnut edes koskaan käydä Haminassa. Nyt kuitenkin aina Suomea fiilistellessä tulee mieleen nuo puutalot ja olen miettinyt että seuraavalla Suomen reissulla pitää kyllä käydä katsomassa näitä ihanuuksia. Jotenkin siinä kävi klassisesti niin, että kun Suomesta muutti pois niin sitä arvostaa entistä enemmän 😉
  Ja voi tuo tattoo on varmasti mahtava! Olen ollut Edinburghissa sen tattoon aikaan ja onhan se aika näytös!

  • Anita 18.6.2018

   Hamina jää vähän syrjään eikä ole oikein minkään matkan varrella (paitsi Vaalimaan kautta Pietariin mennessä), joten siksi tämä kaunokainen on varmaan jäänyt monille vieraaksi. Nythän tänne tosiaan hurauttaa uutta moottoritietä pitkin Vantaalta vähän yli tunnissa ja bussillakin pääsee. Samaan reissuun on helppo yhdistää vaikka Kotkassa käynti. Tervetuloa siis! Tattoon aikana koko kaupungin ilmapiiri muuttuu ihanan kansainväliseksi, jolloin omassa kaupungissa on kiva olla ”ulkomaanmatkalla” 😀 Tattoo-marssishowt nostavat ihan ihokarvat pystyyn upeudellaan!

 • Martina 18.6.2018

  Vau miten ihanalta Hamina näyttääkään! Mietin juuri hieman jo ensi kesän reissuja, sillä tämä kesä alkaa olla lukkoonlyöty. Mietin mahtaako Suomesta vielä löytyä tarpeeksi tutkittavaa ilman liian pitkiä ajomatkoja ja Hamina kävi mielessä. Nyt alan olla entistä vakuuttuneempi siitä, että Haminaa voisi tutkia enemmänkin. Olen käynyt kaupungissa kahdesti RUK:n kurssijuhlassa ja muistan pitäneeni etenkin kesäisestä Haminasta. Talvella sattui olemaan niin kova pakkanen että vetäydyimme pian sisätiloihin ja kaupunki jäi silloin näkemättä. Taidanpa haluta tehdä paluun Haminaan ensi kesänä!

  • Anita 21.6.2018

   Tervetuloa vaan! Kaupungin vanha keskusta kahviloineen ja putiikkeineen on kyllä ihana. Täältä löytyy myös vaihtoehtoja, jos haluat lisäksi esim. saaristoon tai patikkaretkelle luontoon. Kannattaa tutustua sivuihin visithamina.fi ja visitkotkahamina.fi 🙂

 • VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA 18.6.2018

  Noissa vanhoissa pastellin värisissä puutaloissa on vain sitä jotain. Oisin varmaan maailman onnellisin nainen jos saisin kutsua tuollaista taloa kodikseni. <3

  • Anita 21.6.2018

   Minä myös aina salaa haaveilen, että joskus minulla on koti jossain tuollaisessa. <3

 • Anna K. - Kaukaa haettua 19.6.2018

  Maailmaa on kierretty, mutta Haminassa en ole käynyt. :- ) Olisi varmasti käymisen arvoinen tämäkin, vanhat puutalothan on ihania, olen aivan heikkona niihin! Tämä, niin kuin moni muukin pikkukaupunki, herää varmaan kesällä eloon, mutta veikkaan, että talvella melko kuollutta.

  • Anita 21.6.2018

   Niinhän se on että talvella on pikkukaupungeissa hiljaisempaa, mutta ei täällä ihan kuollutta ole. 🙂 Jos tykkää rauhasta, niin talvella hentoisen lumisateen jälkeen kaduilla on ihana kävellä ja valokuvata. <3 Haminassa on myös panostettu vime vuosina talven ajan tapahtumiin. Esimerkiksi joulukuussa puutalokortteleissa on joulukalenteri-ikkunat, jolloin joka päivä klo 18.00 jossakin taloista avautuu koristeltu ikkuna. Mukana on usein jotain oheisohjelmaa, kuten kuorolaulua tms. Tässä linkki: http://haminanlinnoituksenwanhattalot.fi/tapahtumat/joulukalenteri-ikkunat/index.html
   Syyskuussa täällä on kiva Valojen Yö -festivaali, ja joulun alla Bastionin holveissa Wanhan holviston Joulu -tapahtuma seimineen ja joulumarkkinoineen. Tervetuloa vaan!

 • Pirkko / Meriharakka 22.6.2018

  Enpä ole ihan Haminaan asti ennen päätynyt, mutta nyt elokuussa olen tulossa sinne KotHam -blogitapahtumaan! Kiva katsoa kuvia Haminasta jo etukäteen noin fiilistelynä … 🙂

  • Anita 23.6.2018

   Ok, tervetuloa! Teen paljon copywriting-töitä ko. blogitapahtuman järjestäjälle eli seudun matkailulle, ja mm. editoin sen bloggaajatapahtuman markkinointitekstit raakaohjelmasta valmiiksi.:D Me paikalliset bloggaajaat jäämme ulkopuolelle, koska hakijoita oli niin paljon. Ohjelmassa ei tainnut olla suoranaisesti Haminan keskustassa käymistä, mutta jos ette poikkea täällä matkalla Harjuun, niin tervetuloa toisen kerran erikseen!

 • Ananas2go / Popot pogoillen 24.6.2018

  Haminaan kannattaa lähteä vaikka kahvilakierrokselle! Ja museoihin.

  • Anita 27.6.2018

   Kyllä! Kauniita, persoonallisia kahviloita on joka kulman takana, ja monta mielenkiintoista museota myös lähekkäin.

Leave a Reply