saint jeannet provence

Maman lähti Ranskaan – yrittäjä etätöissä ulkomailla

Matkavinkit

Postauksen lopussa on 6 vinkkiä sinulle, jonka haaveena on etätyö ulkomailla vaikka lyhyenkin aikaa!

Unelmani on ollut kauan pidempiaikainen oleskelu/asuminen/työskentely ulkomailla. Olen kuopannut haaveen kuitenkin tyypillisiin ”sitten kun lapset ovat isompia”, ”sitten kun on paremmin aikaa” ja muihin sitku-mietintöihin. Kroonisen matkakuumeen oireita olen hoitanut reissaten muutaman kerran vuodessa.

Työhuone kotona ja lomailevat lapset ovat olleet usein elokuussa haastava yhtälö. Siitä se ajatus alkukesällä iti. Miksi en järjestelisi itselleni työrauhaa ja perheelle lomailurauhaa toteuttaen samalla haaveeni nyt eikä sitku?

Eipä aikaakaan, kun surffailin Airbnb-majoituskohteita. Ja kun perheessä suhtauduttiin haaveeseeni myönteisesti, täppäsi sormi saman tien lentoyhtiön Varaa-nappulaa.

Kun asiakkaille ilmoittamani virallinen kesälomani loppui, lensin Nizzaan. Maanantaina 1. elokuuta avasin läppärini ja aloitin työt ”etäkonttorissa”, Airbnb-vuokrayksiössä Vencessä, Etelä-Ranskassa.

Etätyö Provencen malliin: tunnollinen puurtaja altaan laidalla

Suunnitelmani oli selkeä. Tekisin aamupäivisin töitä ja iltapäivästä pitäisin vapaata tutustuen ympäristöön. Tekisin sen verran tunteja, että kustantaisin matkan hinnan – muut kulut menkööt lomakassasta.

Tunnollisena puurtajana pysyin suunnitelmassani, vaikka työskentely Le Bar-sur-Loupissa ranskalaisen villan puutarhassa uima-allasnäköalalla yli 25 asteen lämmössä vaatikin välillä hieman luonnetta…

Vaihdoin kaupunkia ja majapaikkaa matkani aikana kolmesti. Vietin viikon keskiaikaisessa linnoituskaupunki Vencessä, puolet seuraavasta pikkuruisessa Le Bar-sur-Loupin kylässä ja muutaman päivän meren rannalla Villefranche-sur-Merissä. Paikallisbussien jotain sinne päin olevat aikataulut ja kiemuraiset vuoristotiet tulivat tutuiksi.

Ennen matkaa olin eniten huolissani WiFi-yhteyden toimivuudesta. Yhteydet pelasivat kuitenkin välillä jopa paremmin kuin kotikonttorissani Haminassa, joten sain uutiskirjeet, www-tekstipäivitykset, artikkelit ja muut työni asiakkailleni aikataulussa. Leipätyön lisäksi ehdin paneutua myös omaan luovaan kirjoittamiseeni, mikä jää kotona aina kakkossijalle.

Yksin matkustaessa silmät ja mieli ovat enemmän auki

Monet ihmettelivät kuinka uskallan matkustaa yksin. Eikö sinua pelota? Etkö tunne oloasi yksinäiseksi?

Olen käynyt Etelä-Ranskassa aiemmin joitakin kertoja, joten kohde on osin tuttu. Nizzan terrori-isku vain muutamaa viikkoa ennen matkaa tietenkin järkytti, mutta periaatteeni on: jos ihminen alkaa pelätä, hän ei voi kohta matkustaa minnekään tai tehdä mitään. Nizzassa käydessäni tunsin oloni turvalliseksi. Iskuista muistuttivat vain Promenade des Anglais -rantabulevardilla partioivat sotilaat, kyyneleet silmiin nostattanut muistopaikka sekä laukkujen tarkastus Galeries Lafayette -tavaratalossa. Jokaisessa kylässä ja kaupungissa kohtaamani ihmiset halusivat kaikesta huolimatta jatkaa elämää.

Yksin matkustaessa silmät ovat enemmän avoinna uudelle. Ajaudut myös helpommin keskusteluihin tuntemattomien kanssa. Tuskinpa olisin istunut iltaa ja jakanut roseviinipulloa puheliaan venceläisen isoäidin kanssa kirkon, kaupungin ja hyväntekeväisyysjärjestön järjestämässä pop-up -ravintolatapahtumassa (kyllä, samassa lauseessa olivat sanat kirkko, hyväntekeväisyys ja roseviini), jos mukanani olisi ollut matkakumppani.

Matkatuliaisina minulla on monien muistojen lisäksi repullinen juttu- ja muita työideoita ja valokuvia sekä ihan käytännön vinkkejä esimerkiksi matkailu- ja ravintola-alalla toimiville asiakkailleni (paikalliset uimahallikäytännöt ja sähköliikkeiden tavat rakentaa infraa jätän suosittelematta…). Kotiin palasi myös rentoutunut äiti ja yrittäjä täynnä uutta virtaa.

Kiinnostaako etätyö ulkomailla? Lähtisitkö sinäkin?

Kaikilla aloilla tällainen hyppäys ei tietenkään onnistu. Meillä lähinnä päätteellä töitä tekevillä – toimittajilla, graafikoilla, bloggareilla, it-yrittäjillä – lyhyt tai miksei pidempikin etätyösessio on mahdollinen.

Mutta entä jos ajattelisikin laajemmin ja luovemmin? En tunne eri maiden lainsäädäntöjä pop-up -palvelujen suhteen, mutta onkohan mahdoton ajatus, että esimerkiksi kampaaja laittaisi pystyyn pienen pop-up -pikakampauspalvelun torin laitaan? Tai että kirjanpitäjä hoitaisi työtään ja asiakkuuksiaan hetken aikaa sähköisesti toisesta maasta käsin?

Kaksi viikkoa ei ollut loppujen lopuksi pitkä aika, mutta riittävän pitkä vahvistamaan, että ainakin omassa työssäni markkinoinnin ja viestinnän suunnittelijana ja kirjoittajana etätyöskentely onnistuu – ja tulee varmasti toteutumaan uudelleen.

Kuusi vinkkiä, jos etätyö ulkomailla kuumottaa

 1. Ajattele luovasti – mitä osaa työstäsi voisit tehdä ulkomailla, vaikka edes hetken aikaa?
 2. Ota selvää onko majapaikassasi nopea ja mieluiten ilmainen WiFi
 3. Rajaa työtehtävät selkeästi jos voit. Ilmoita asiakkaillesi mitä töitä voit tehdä etänä ja milloin olet taas tavattavissa livenä.
 4. Ota selvää erilaisista majoitusvaihtoehdoista. Yksityismajoituksessa, kuten Airbnb-majoituksessa olo on kotoisampaa kuin hotelleissa. Hyviksi rankatuilta yksityismajoittajilta saat loistavaa palvelua ja vinkkejä matkallesi. Osa Airbnb-kohteista on luokiteltu liikematkailuun sopiviksi.
 5. Sovi arjen järjestelyistä läheistesi kanssa, niin voit matkustaa ja tehdä työtä rauhallisin mielin.
 6. Muista maalaisjärki, matkavakuutus ja maan säädösten mukaan voimassaoleva passi ja mahdollisesti viisumi. Alakohtaisesti ja pidempiä rupeamia varten ota selvää myös sosiaaliturvasta ja työluvista.

Linkkivinkki:
Työterveyslaitoksen Unelmahautomo
Blogikirjoituksia etätöistä kotimaassa ja ulkomailla – yrittäjille ja muillekin.

Anita Heikkinen                                                                                                        

Kirjoittaja on Helmitekstin yrittäjä ja copywriter, joka työskentelee kotitoimistossa Haminan Kannusjärvellä ja kestää syyshämärän haaveilemalla joulusta sekä seuraavasta etätyökohteesta.

Tämä etätyö- ja yrittäjyysaiheinen blogikirjoitus on julkaistu aiemmin Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy:n blogissa. Olen saanut kirjoituksesta juttupalkkion.

Kirjoitan myöhemmin blogiini myös muita matkakokemuksiani Ranskasta, joten pysy kanavalla!

2 Comments Write a comment

Matkoista ja kauniista asioista inspiroituva copywriter, toimittaja ja yrittäjä.

2 Comments

 • Sisko / Hieman_vino 30.3.2018

  Olipas kiva juttu. Hienosti avasit ajatuksia ja jaoit hyviä vinkkejä! Olen samaa mieltä, että eri aloilta pitäisi rohkemmin lähteä etätöihin, vaikka ulkomaillekin! 🙂

  • Anita 4.4.2018

   Kiitos! Tuo etätyökokeilu jätti kyllä selliasen poltteen päälle, että haaveilen uudelleen samanlaisesta irtiotosta. Jos ei tarvitse raahata mukaansa ihan hirveästi erilaisia työvälineitä, niin periaatteessa työskentely sopii aika monella alalla, kun vaan käyttää mielikuvitusta. Kun yhdistää työn ja loman, ja vielä pitää työstään, tuntuu koko reissu lomalta! Rohkeutta sinulle omiin haaveisiin!

Leave a Reply