Tallinn Viimsi SPA saunakeskus

Viimsi Spa ja 7 mahtavaa saunaa

Matkajutut

Vietimme poikani synttärireissulla 2 yötä Tallinn Viimsi Spa:ssa. Oi, millainen saunamaailma sieltä löytyikään!

Kylpylän sauna- ja allasosastolla oli 7 erilaista saunaa, pieni kylpyläosasto porealtaineen sekä täysimittainen uima-allas ja lasten allas. Lisäksi kylpylästä oli suora pääsy lisähintaan Atlantis H2O Aquaparkiin, jossa oli altaita ja useita liukumäkiä. Poikani viihtyi tietenkin siellä, ja sai ikänsä ja uimataitonsakin puolesta olla siellä yksin. Näin pystyin nauttimaan täysillä kylpylöimisestä ja saunomisesta!

Luonnollisestikaan en voinut hillua kylpyläosastolla kamera kädessä, mutta sain Viimsi Spa:lta käyttööni kuvan kylpyläosastolta:

Tallinn Viimsi SPA saunakeskus

Viimsi Spa: suomalaiset saunat, katajasauna ja ulkosauna saunarituaaleineen

Kylpylässä oli kaksi erilaista suomalaista saunaa, puulämmitteinen ja sähkölämmitteinen sauna. Sähkölämmiteisen saunan löylyt olivat kovat ja kuivat, eikä siellä juuri muita näkynyt. Puulämmitteisessä saunassa taas hikoili moni muu suomalainen – vaikka ulkolämpötila Tallinassa oli reissumme aikana keskimäärin +27 astetta. Saunan lattia ei ollut roskainen, koska tulipesä oli saunan ulkopuolella.

Kaunein saunoista oli katajasauna, jonka seinät oli tehty pienistä katajasta sahatuista kiekoista. Saunan esittelyssä luvattiin katajan eteeristen öljyjen rauhoittavan mieltä ja hoitavan mm. tulehduksia. Saunassa oli hentoinen katajan tuoksu. Oikeasti tuoreet katajakiekot tuoksuvat paljon voimakkaammin. Siksipä oletankin, että saunan katajat tarvitsisivat uusimista. Seinät herättivät myös ajatuksia, voisikohan saman toteuttaa pienimuotoisena omaan saunaan?

Ulkona oli ns. ulkosauna jossa oli hirsistä veistetyt hienot lauteet. Ulkotiloissa oli myös pieni, noin 2 x 2 metrin kokoinen ulkoallas, jossa vesi oli paljon viileämpää kuin sisällä kylpylässä. Sään kuumuuden takia tästä tuli suosikkialtaani!

Edit 18.9.2018: Saunoissa järjestettiin useamman kerran päivässä puoli tuntia kestäviä saunomisrituaaleja, joihin saunojat saivat osallistua. Rituaalien ajankohdat ilmoitettiin kylpyläosaston seinällä. Esimerkiksi ulkosaunassa oli ”löylyttäjä”, joka tarjosi saunojille eukalyptuksesta tehdyt saunavastat ja jääpaloja jäähdyttelyyn. En varsinaisesti osallistunut mihinkään saunarituaaliin, mutta saunoin ulkosaunassa rituaalin jälkeen, jolloin siellä oli mahtava eukalyptuksen tuoksu. Lisäksi jääpaloja sai ottaa ja niillä hieroa esimerkiksi kasvoja. Se oli virkistävää!

viimsi spa tossut

Suolakivisauna, höyrysauna ja suosikkini: höyry-suolasauna

Suolakivisaunan seinät oli rakennettu suolakivitiilistä. Suolakiven sanotaan olevan eduksi mm. astmasta ja muista hengitystieoireista kärsiville sekä iho-ongelmiin. Suolakivisaunassa oli erikoisen näköinen löylynheittojärjestelmä. Muissakin saunoissa oli selkeästi panostettu kiukaan ja saunan näyttävyyteen. Monet kiukaat oli valaistu sisäpuolelta oranssein led-valoin aitoa tulta jäljitellen, mikä vaikutti toisaalta vähän hassulta.

Höyrysaunassa oli erittäin kosteaa ja miellyttävä eteerisen öljyn tuoksu, joka alkoi aluksi yskittämään. Varmasti hyvä, jos tukkoisuus vaivaa!

Ja lopuksi suosikkiini suolasaunaan. Löysin suolasaunan mahtavuuden vuosi sitten talvella toisessa tallinnalaisessa kylpylässä. Suolasaunassa on astia, josa reilusti kaapataan kourallisia saunasuolaa ja hierotaan sitä iholle. Suolan annetaan vaikuttaa jopa noin 10 minuuttia ja sitten se suihkutetaan pois. Ihosta tulee ällistyttävän pehmeä ja suola hoitaa pois myös pienet ihottumat. Pieni varoituksen sana: jos iholla on pieniä haavoja, voi saunomiskokemus vähän kirpaista.

Suolasauna hävitti talvella tekemälläni reissulla kahden saunomiskerran jälkeen kämmenselkieni kutiavan talvi-ihottuman. Kävinkin nyt reissun päätteeksi ostamassa Kaubamajasta erityistä saunasuolaa, joka on hieman hienompaa ja valkoisempaa kuin suomalainen merisuola. Lähtisinkö seuraavaksi sahaamaan katajoita…?

Jos sinäkin tykkäät saunomisesta, lue myös tämän kesän muista saunomisreissuistani: tunnelmoinnista savusaunassa Suomussalmella sekä saunomisesta saunalautalla Kotkan saaristossa.

saunasuola

12 Comments Write a comment

Matkoista ja kauniista asioista inspiroituva copywriter, toimittaja ja yrittäjä.

12 Comments

 • Katariina/Maisemajahdissa 16.9.2018

  Hienon näköistä! Olen ollut Viimsissä kertaalleen, mutta siitä on pakko olla reippaasti yli kymmenen vuotta aikaa eikä kylpylä kyllä silloin vielä noin hienolta näyttänyt. No, tässä välissä on ehditty tietysti remppa jos toinenkin toteuttamaan 🙂

  • Anita 17.9.2018

   Suihkuosasto oli vähän karu, mutta tuon allasosaston lisäksi myös saunat olivat mielestäni tyylikkäitä, joten on siellä varmaan rempattu! 🙂

 • Anu/ Matkataan Mutkitellen 17.9.2018

  Saunomisesta en erityisemmin pidä mutta selkäsauna alkoi kiinnostamaan. Ajatus katajakiekoista mökin saunaan alkoi myös kiehtomaan. Ehkä sittenkin pidän saunoista, kunhan siinä on jokin idea. Olen katsellut Viimsi Spata viikonloppumatkan tukikohdaksi, vaikuttaa ihan hyvältä vaihtoehdolta.

  • Anita 18.9.2018

   Apua, selkäsauna? Toivottavasti tuo oli ajatuskatko ja tarkoitit suolasaunaa! Kirjoitin artikkeliin vielä pätkän ulkosaunan saunarituaalista, jonka olin unohtanut mainita, vaikka siitä väliotsikossa olikin. Mullakin tekee mieli tuunata oma sauna katajalla, eukalyptusvastoilla ym., jotta saunomiseen saa ihan uutta ulottuvuutta! Voin kyllä suositella Viimsi Spa:ta viikonloppumatkalle, niin yksin, kaksin kuin perheille.

 • Janni / Lentopelko 19.9.2018

  Harmi, kun noista saunoista ei ole kuvia! Olisi kiva nähdä, miltä ne näyttää sisältä. Tuollaista suolasaunaa olisi kiva kokeilla. Kylpyläkin näyttää hienolta. Ehkä pitäisi itsekin lähteä Tallinnaan saunomaan.

  • Anita 19.9.2018

   Niinpä, en voinut hillua siellä kamera kädessä.:D Eikä kylpylällä ollut saunoista kuvia, kun kysyin niitä käyttöön tähän postaukseen. Mutta tyylikkäitä olivat nekin! Lisäksi siellä oli K-18 -sauna/kylpyläosasto, jossa en tosin käynyt, koska olin lapsen kanssa reissussa. Siellä on varmaankin vielä rauhallisempaa kuin tuolla yleisellä osastolla.

 • Sisko / Hieman_vino 21.9.2018

  Olet kyllä löytänyt melkoisen helmen! Kuulostaa kyllä upealta paikalta! 🙂
  Voisin hyvin kuvitella meidänkin perheen tuonne. 🙂

  • Anita 24.9.2018

   Sopii kyllä perhekohteeksi juurikin sen samassa yhteydessä olevan Aquaparkin kanssa! Samassa talossa oli myös elokuvateatteri mutta siellä emme käyneet.

 • Virpi/Hätälasku matkablogi 22.9.2018

  Enpä ole tiennytkään, että tuolta löytyy noin monipuolisesti eri saunavaihtoehtoja. Täytyypä laittaa korvan taakse. Suolasaunasta/suolahuoneesta oon kyllä kuullut paljon hyviä kokemuksia.

  • Anita 24.9.2018

   Minullekin saunamaailman monet saunat olivat positiivinen yllätys – en tutustunut paikkaan ennakkoon, vaan valitsin sen matkan vaatimuksena olleen Aquaparkin takia. Tuolla oli tosiaan sellainen suola-höyrysauna, jossa sitä suolaa sai hieroa iholle + suolahuonesauna, jossa seinät olivat sitä suolakiveä.

 • Eve, Jetlaggies 22.9.2018

  Heh, mitä sympaattista kylpyläkitchiä! Vähän särkee silmää 😀 En ole koskaan syttynyt nykykylpylöiden kaakelin, kohdevalojen ja kasvien/muovikasvien kakofoniasta, mutta nuo ihanat hoidot kyllä kelpaisivat.

  • Anita 24.9.2018

   Juu, onhan tuo allasalue hieman värikäs 😀 Mutta onneksi saunat olivat harmonisempia. Niissäkin oli tosin joissain hassuja kiuasvirityksiä, jotka näyttivät lähinnä keskiaikaisilta kidutusvälineiltä.

Leave a Reply