Valloita Teide! Vinkit tulivuoren huiputukseen

Matkajutut

Teimme Teneriffan-matkallamme päiväretken vuokra-autolla Teiden kansallispuistoon ja Teiden tulivuorelle. Säätilan takia emme päässeet kaapelihissiin emmekä ajatelleet myöskään ”huiputtaa” Teideä, mutta matka oli jo itsessään hieno. Kokosin tähän kuitenkin vinkit ja linkit sinulle, joka haluat olla vuorenvalloittaja!

Teneriffan matkakohteista tehdään toki valmiita bussimatkoja Teidelle. Jos haluat ajaa ja pysähdellä omaan tahtiisi, et pelkää paikoin kiemuraisia serpentiiniteitä, ja uskallat parkkeerata kuin paikalliset, suosittelen retkeä omalla autolla.

Helppohan se tietenkin on sanoa, kun en itse ollut ratissa, vaan nautin vain maisemista ja pitkistä pysähdyksistä valokuvaten…

1. Aikainen aamulähtö

Jos haluat välttää kaapelihissijonot, suuntaa matkaan yhtä aikaa auringonnousun kanssa. Muista tällöin hoitaa auton vuokra jo edellisenä iltana – joistain vuokraamoista auton saa käyttöön vasta aamuyhdeksältä, ja silloin suurin osa on jo kaapelihissillä, joka aloittaa kuljetukset klo 9.00.

Varaa aikaa pysähtymisille kuvauspaikoilla. Parhaat kuvauspaikat on merkitty kameran kuvalla varustetuin liikennemerkein. Matkan varrella on niin karuutta kuin kukkeutta.

Mantelipuu kukkii Teneriffalla Teiden rinteen harvaa puustoa Maisemaa matkalla Teidelle

2. Hissiliput nettikaupasta

Autolla pääsee Teiden ”juurelle” kaapelihissin lähtöpaikkaan. Voit ostaa liput hissiin ennakkoon nettikaupasta. Jos tuulee ja kaapelihissi ei kulje, lipun hinnan saa takaisin.

Hissilipun hinta oli maaliskuussa 2018 aikuiselta 27 euroa ja lapselta 13,50 euroa. Huomattavasti ohuemmaksi muuttuvan ilman takia hissimatkaa ei suositella alle 2-vuotiaille, raskaana oleville, sydänvaivaisille ja korkeasta verenpaineesta kärsiville. Hissillä pääse 3555 metrin korkeuteen.

Nettikaupan, hissin liikennöinti/säätilanteen, rajoitteet ym. oleellisen löydät osoitteesta www.volcanoteide.com

3. Huippulupa ennakkoon

Kaapelihissin päätepisteeltä voit halutessasi jatkaa patikoiden vielä 163 metriä ylemmäs Teiden huipulle (Pico del Teide, 3718 metriä) asti. Kävelymatkaa on noin 650 metriä. Huipulla ilma on yhä ohuempaa, joten kiipeäminen voi tuntua hengästyttävältä.

Huippu on suojelualue, jossa päivittäinen vierailijamäärä on rajoitettu. Jos haluat nousta huipulle, tulee sinun hakea ennakkoon lupa, johon tulee merkitä kaikkien huipulle tähtäävien nimet. Ole liikkeellä ajoissa: hae lupa useita viikkoja ennen suunniteltua retkeä!

Luvan hakijan on ehdottomasti oltava retkellä mukana. Kaikilla mukanaolijoilla tulee olla mukana passi tai muu virallinen henkilötodistus. Jos jokin näistä ehdoista ei täyty, lupa hylätään. Lupa on ilmainen ja se haetaan osoitteesta www.reservasparquesnacionales.es

Teiden huippu

4. Huolehdi hyvästä varustuksesta

Meidän matkapäivänämme lähtöpisteessämme Costa Adejessa oli +25 astetta lämmintä. Kaapelihissin lähtöpaikassa lämpötila oli +11 astetta. Huipulla on lunta – ja talvella myös alempana.

Vaikka et aikoisikaan huipulle asti, varaa mukaan hyvät vaelluskengät, lämmintä vaatetta (esim. kevyttoppatakki on hyvä), hattu, aurinkovoidetta ja juotavaa. Lämmin takki tulee tarpeeseen myös alempana. Aurinko paahtaa ja päänahka kärähtää helposti, myös jakauksen kohdalta (nimim. ”kuoriuduin kotona”).

5. Budjettimatkamuistot

Jo matka luonnonpuistossa on elämys ja tien varrelta poimittu pieni laavakivi tai maahan pudonnut pinjan (tai kanarianmännyn) käpy* on kiva muisto. En tosin tiedä rikoimmeko tässä lakia, mutta ei kai ihan pieni murunen haittaa…? Matkamuistomyymälöissä voit toki sortua vaikka laavakivestä tehtyihin koruihin.

*En ole havupuutieteilijä, joten en ole varma mitä mäntylajia luonnonpuiston puusto edusti. Muistan kuitenkin ihastelleeni jättimäisiä käpyjä jo pikkutyttönä naapurissa. Teneriffalla matkailtiin jo 1970-luvulla!

Teide laavakivi

 

16 Comments Write a comment

Matkoista ja kauniista asioista inspiroituva copywriter, toimittaja ja yrittäjä.

16 Comments

 • Kaisa/ Mutkia Matkassa 30.3.2018

  Kiitos vinkeistä! Tulee tarpeeseen kun ensi viikolla Teneriffan reissu tiedossa ja Teide suunnitelmissa. Mies aikoo pyöräillä mutta minä menen suosiolla vuokra-autolla ?

  • Anita 4.4.2018

   Joo, me nähtiin siellä mutkaisilla teillä ihan hulluna pyöräilijöitä ylös ja takaisin. On siinä melkoinen nousu, lasku on varmaan sitten kivempi.. Jos et pelkää ihan hitsin mutkaisia ja kapeita teitä vastaantulijoineen korkealla, niin kannattaa käydä myös Mascan laaksossa. Miehellänikin – kokeneella kuskilla – oli hartiat ihan jäykkänä sen ajelun jälkeen ja minä kiljuin kuin syötävä, mutta maisemat olivat mahtavat!

 • Teea | Curious Feet 2.4.2018

  Kiitos vinkeistä! Haaveilen taas kerran patikkalomasta. Teneriffalle on joskus ehdottomasti päästävä 🙂

  • Anita 4.4.2018

   Kiva jos vinkeistä oli hyötyä. Teiden luonnonpuistossa ja Teidellä kulkee useita patikkareittejä, joista löytyy jotain tietoa noista nettilinkeistä. En ole itse varsinaisesti patikoinut vuosiin, mutta tuon luonnonpuiston rauhallisuus ja ainakin maaliskuussa sopiva sää alkoi houkutella… Eikä itikoita kuten Lapissa, ainakaan tuona ajankohtana! 😀

 • Heidi / Himomatkaajan Turinoita 3.4.2018

  Tein samanmoisen blogijutun Teidestä viime syksynä kun käytyäni kohteessa huomasin, että asianmukaista tietoa on todella vaikea löytää, ainakaan Suomeksi. Ja kivaahan se on ”pelkääjän paikalla” maisemia ihastella. Nimimerkillä ”Kohtalontoveri” 😀

  • Anita 4.4.2018

   Pitääpä käydä lukaisemassa sun kokemukset! Costa Adejessa oli myös jaossa esitteitä Teiden retkistä. Noissa nettilinkeissä oli ehkä ajantasaisinta tietoa, tosin englanniksi ja pienellä präntillä. Säiden vaihtelu saattaa toki yllättää vielä paikan päällä, jos mielii hissiin. Minulle oli yllätys että tuo huippulupa pitää hankkia jo viikkoja ennen. Huono homma tällaiselle ex-tempore -retkeilijälle! 😀

 • sari/matkalla 4.4.2018

  Kaunis kuva tuo, missä on noita mäntyjä. Ihan kuin tulisivat ylös tyhjästä! Olen Teidellä käynyt kaksi kertaa ja harmittaa, ettemme kummallakaan kerralla käyneet ihan ylhäällä. Pitää kai tehdä vielä kolmas matka.

  • Anita 9.4.2018

   Ilmeisesti tuo laavapitoinen maa on hyvä kasvualusta, vaikka näyttää siltä, että ne kasvavat ihan kuivuudessa. Kyseessä ovat tosiaankin kanariamännyt, vaikka virheellisesti puhun kirjoituksessa pinjoista! 😀

 • Eeva / Eevagamunda-blogi 5.4.2018

  Oi pari kertaa olen ollut Teneriffalla, mutta Teiden huipulle asti en ole päässyt. Se kyllä houkuttelee. Kiitos hyvistä vinkeistä 🙂

  • Anita 9.4.2018

   Kävin ekan kerran Teneriffalla, koska n. 20 v. sitten Gran Canarialle tehdyn reissun jälkeen minulla on ollut vähän ennakkoluuloja näitä turistiparatiisisaaria kohtaan. Mutta täytyy sanoa, että tekisi mieli mennä uudelleen ja kokeilla huipulle asti retkeilyä! Kiva kun vinkeistä oli hyötyä!

 • Merja / Merjan matkassa 5.4.2018

  Kiitos hyvistä vinkeistä! Kanarian saaret on mulla korkkaamatta (tai no, välilasku Gambiaan mennessä ja palatessa, mutta sitä ei lasketa) Haluaisin nimenomaan Teneriffalle, koska Teide 🙂 Jos säänjumalat ovat silloin otolliset, niin huippua kohti olisi tarkoitus rämpiä.

  • Anita 9.4.2018

   Kiitos, kiva jos vinkeistä on hyötyä! Minullakin Teide ja yleensäkin luonto saaren keskellä oli ehdoton kohde, koska haluan kokea matkoilla muutakin kuin rantaelämää. Toivotaan että säänjumalat ovat suosiolliset matkallasi!

 • Anna-Katri / Adalmina's Adventures 7.4.2018

  Häpeillen myönnän, etten otsikon perusteella osannut sijoittaa Teidettä maailmankartalle. Mikä vain nosti kiinnostusta, ja hämmästys oli melkoinen kuvia selatessa että tällainen paikka löytyy Teneriffalta – mielettömät maisemat ja vaikuttaa kyllä hienolta kokemukselta!

  • Anita 9.4.2018

   Hei, mullakin on ollut monia paikkoja, jotka olen sijoittanut kartalle ihan pieleen! Olin itse ihan wau-efektin vallassa koko matkan Teidelle ja takaisin. En ole vielä ehtinyt kirjoittaa blogiin paluumatkasta mm. Los Gigantesin ja Mascan laakson kautta, mutta instasta löytyy jo jotain kuvia. Mulla on ollut ennakkoluuloja turistisia Kanarian saaria kohtaan, mutta tekisi mieli mennä uudelleen tuon luonnon takia, ja vierailla samalla vaikka naapurisaari Gomeralla.

 • Heidi / Fiiliksiä & hetkiä 9.4.2018

  Kiitos vinkeistä. Hyvää tietoa! On ollut suunnitelmissa, mutta jäänyt vielä unelmoinnin asteelle.

  • Anita 9.4.2018

   Kiitos, kiva että tiedoista oli hyötyä!

Leave a Reply