Tallinna budjetilla teinin kanssa

Matkajutut

Kesäkuussa esiteinin synttäriaamuna iski paniikki. Kumpikaan vanhemmista ei ollut keksinyt lahjaa. Teini ei ollut toivonut mitään. (Tai muuta kuin rahaa tuhlattavaksi Google Play -kauppaan.)

Sitten mulle tuli idea! Eikä yhtään oma lehmä ojassa…Tallinna on edullinen kohde, eikä syö koko kesälomabudjettia! Ei muuta kuin askartelemaan lahjakorttia kylpylälomalle Tallinnaan. Vesiliukumäet ja saunat, täältä tullaan!

Tässä kohtaa sanon kaikille samaa suunnitteleville: ottakaa selvää missä on Tallinnaa lähin vesiliukumäkiä sisältävä kylpylä, ennenkuin rustaatte sen lahjakortin. Postauksen lopussa on rahaa säästävä vinkki hotelliin, josta pääsette kympillä vesipuistoon koko hotellivierailun ajan (ainakin vuonna 2018)!

Tallinna: Budjettimatkan suunnittelua

Tavoitteenani oli suunnitella muutaman päivän reissu budjetilla, jotta kesän lomakassaan jäisi vielä rahaa muiden matkasuunnitelmien toteuttamiseksi.

Yhden pitkän iltayön vietinkin surffaillen laivayhtiöiden ja hotellien sivuilla. Kuinka kasata mahdollisimman edullinen paketti? Kannattaako ostaa valmismatka, vai laiva ja hotelli erikseen?

Jotta sinä säästät suunnittelussa tunteja, niin todellisuus kesällä 2018: pelkät reittimatkat laivalla ovat kalliita, jos laivayhtiöllä ei ole meneillään tarjouskampanjaa. Siispä valmismatka laivayhtiöltä hotelleineen ja hotellin valintaan!

Sitten kasvoille iski Tallinnan vesipuistotodellisuus. Kylpylä minulle on yhtä kuin ihania saunoja ja altaita, joissa lillua rauhassa. Kylpylä teinille on yhtä kuin vesiliukumäkiä – mustia, keltaisia ja violetteja. Lähin tällainen sijaitsi kymmenen kilometrin päässä Tallinnan keskustasta, Viimsin niemellä.

Hyvästi budjettimatka, ajattelin, taksimittarin äänen raksuttaessa korvissani ja eurojen kuvien vilistessä silmissäni. Olihan meillä tarkoitus nähdä muutakin kuin kylpylän kaakelit. Ja mielellään helpon kävelymatkan päässä vanhassa keskustassa.

Toivuttuani nostin leukani pystyyn ja aloin suunnitella, kuinka kulkisimme Tallinnassa edullisimmin sinne Viimsiin ja takaisin.

Tallinna

Tallinn Card vai bussimatkat erikseen?

Ns. ”tyttöjen reissut” Tallinnaan ovat kuluneet ostoksia-ruokaa-ripset-manikyyri -linjalla. Teini oli käynyt Tallinnassa vain ohimennen Pärnun-matkalla, joten tämä matka olisi oiva tilaisuus turisteilla myös äidille. Niinpä tutustumaan Tallinn Cardiin laskimen kanssa!

Tallinn Card sisältää rajoittamattomasti julkisella liikenteellä suhailua ja pääsymaksuja moniin kohteisiin. Kortin saa yhdelle, kahdelle tai kolmelle päivälle. Tulisiko edullisemmaksi ostaa kortti, vaiko pääsyliput ja bussimatkat erikseen?

Päätimme Tallinn Cardin sivujen perusteella käyntikohteiksi Tallinnan TV-tornin, Bastionin tunnelit ja Kadriorgin puiston (kyllä, lapseni pitää puutarhoista kuten minäkin, hurraa!). Jos aikaa jäisi, niin yhteinen kiinnostuksen kohde olisi myös Viron Terveydenhoitomuseo (?!?).

Aikansa voisi tietenkin käyttää muutenkin kuin senttejä laskemalla, vaikkapa katselemalla Game of Thronesia maratonina. Mutta kun on kysymys mahdollisimman edullisen mutta mukavan matkan suunnittelusta, laskin liimautuu käteeni. (Muulloin minulta on ihan turha kysyä mitään matematiikkaan liittyvää.)

Lopulta päädyin unohtamaan Tallinn Cardin. Jos matkalla iskeekin ”emmäjaksa”, niin rahat tulisi sijoitettua korttiin turhaan.

Reppureissulla Tallinnassa

Reppureissausta ja hikisiä busseja

Tyttöjen Tallinnan reissulla mennään taksilla manikyyristä ravintolaan. Nyt minulla oli oiva pedagoginen tilaisuus: kuinka reissataan reppu selässä hikisissä ruuhkabusseissa taskuvarkaita varoen. Pääsin myös lausumaan ne kuuluisat sanat: ”Silloin kun äiti oli nuori”. (Sen tietenkin jätin kertomatta, että välillä mentiin liftaamalla ja nukuttiin rautatieasemilla.)

Aikatauluja Tallinnasta Viimsiin etsiessäni törmäsin Moovit-appiin. Uulalaa, mikä löytö! Syötät vain lähtöpisteen ja päätepisteen, ja appi näyttää seuraavien bussien numerot, pysäkit ja kävelyreitit pysäkeille. Melkein jopa liian helppoa! Silloin kun äiti oli nuori, niin vähänkö tällainen olisi helpottanut elämää. Tosin silloin ei ollut edes kännyköitä. Interraililta soitettiin puhelinkopista kaksi kertaa kotiin koko reissun aikana.

Moovitin avulla matkailimme kolme päivää sujuvasti Tallinnassa. Ongelmia tuli vasta, kun saavuimme Helsinkiin ja yritimme päästä ratikalla Länsisatamasta. Aikataulut eivät pitäneet ollenkaan paikkaansa, mutta se on toinen juttu.

Tallinnan muureja ja tornejaMuusikko ja seuralainen Tallinnassa
Sarjalippu Tallinnan bussiin vai yksittäiset matkat?

Bussilipun hinnaksi osoittautui 1,20 e, ja jos oikein muistan, niin juniorin kertalippu maksoi 1,00 e. Tällä taksalla matkasimme Tallinnasta ensin Tallinnan (Piritan) TV-tornille kuluttamaan aikaa ennen sisäänkirjautumista hotelliin. Seuraavana päivänä suuntasimme Kardriorgin puistoon ja sieltä uudella bussilipulla Tallinnan vanhaan keskustaan.

Busseissa oli mainos 5 euron lipusta, jolla voisi matkustaa bussilla kolme päivää. En kuitenkaan enää jaksanut ajatella ja laskeskella senttejä yli 30 asteen helteessä. Nyt mennään kertapileteillä ja unohdetaan laskutoimitukset!

Viimeisenä päivänä uloskirjautumisen jälkeen bussi keskustaan oli pienempi ja ilmastoidumpi – ja lipun hinta yllättäen joitakin kymmeniä senttejä enemmän. Ei se tietenkään matkabudjettia kaatanut, mutta mietin, että olisimmekohan edes päässeet edellä mainitulla edullisella 3 päivän lipulla kyseisen bussin kyytiin?

Tallinnan tv-tornin näyttelyKardriorgin palatsi ja puutarha

Yksi käyntikohde per päivä oli teinin kanssa tarpeeksi. Aikaa jäi niin kylpylälle kuin muuten vain vaeltelulle. Viimeisenä päivänä kävimme vielä vilvoittelemassa Bastionin tunneleissa ennen laivalle paluuta.

Loppupäätelmä: kolme päivää Tallinnassa bussilla ja 2-3 maksullista käyntikohdetta tulee erikseen maksaen melkeinpä saman hintaiseksi kuin Tallinn Card. Jos käyt useammassa kohteessa ja haluat käyttää Hop-on-hop-off -bussia kiertoajelumahdollisuuksineen, kannattaa hankkia Tallinn Card PLUS-ominaisuudella, jolla pääsee ilmaiseksi kyseiseen bussiin ja saa ajella niin paljon kuin sielu sietää.

Tallinna budjetilla: yhteenvetoa hinnoista

Kokoan tähän lopuksi hieman budjettimatkamme kuluja. Hintaan vaikuttaa tietenkin, matkustaako sesonkina vai sesongin ulkopuolella, ja syökö kalliilla Tallinnan Raatihuoneentorilla vai vähän syrjemmässä. Sesongin ulkopuolella matkan sijoittaminen viikonlopun sijaan arkipäiville voi tuoda huomattavaa säästöä hotellin ja laivamatkan hintaan. Lisäksi laivoilla on tarjouskampanjoita myös edullisista reittiylityksistä.

Ruokakuluja en kirjannut ylös, totesin ainoastaan, että kolme tuplajuustoa aina nälkäiselle teinille Tallinnan Hesessä tulee halvemmaksi kuin Suomessa. Ruokiin ja kaupasta ostettuihin eväisiin ja juomiin (hotellihuoneessa oli jääkaappi) meni ehkä noin 40-50 euroa per päivä. Ruokailimme 2 kertaa päivän aikana hotellin aamupalan lisäksi. Muutoin matkasimme tällaisilla hinnoilla:

– 2 yötä arkena (ke-pe) Tallinn Viimsi Spa -kylpylässä Eckerö Linen kautta, sis. hotellin ja laivamatkat (ei sis. kuljetuksia): 240 e/2 hlöä

– Tallinn Viimsi Spa -hotellin asiakkaille Atlantis H2O Aquapark -vesipuiston ranneke 10 e/hlö. Ranneke oli voimassa koko hotellissa oleskelun (meillä 3 päivän) ajan. Tämä oli mukava yllätys, koska yhden päivän kertalippu vesipuistoon erikseen ostettuna maksaisi vesipuiston sivujen mukaan aikuiselta 16 e ja yli 6-vuotiaalta lapselta 13 e. Jos siis haluat lasten kanssa useamman päivän vesipuistomatkalle Tallinnaan, kannattaa yöpyäkin Viimsi Spassa. Huom! En tietenkään takaa että ko. tarjous olisi voimassa ikuisesti, mutta Viimsi Span sivuilta voit tarkistaa asian.

– Bussilippu keskimäärin 1,00-1,20 e/hlö/matka, riippuen bussista. Bussimatkoja tuli yhteensä 6.

– Tallinnan TV-torni: aikuiset 13 e ja lapset 6 e, sisältäen hissimatkan ylös ja alakerran näyttelyn.

– Bastionin tunnelit, opastettu kierros suomeksi, aikuiset 9 e, lapset 6 e.

– Kadriorgin puisto 0 e. Palatsiin on pääsymaksu.

Tallin Cardia emme siis hankkineet, mutta kesällä 2018 sen hinnat olivat aikuiselta 25-45 e ja lapselta 14-23 e, riippuen vuorokausien määrästä (1-3 vrk). PLUS-ominaisuudella (hop-on-hop-off -bussi) hinta on hieman kalliimpi. Täältä voit tarkistaa Tallinn Cardin ajantasaiset hinnat.

Kommentoi omia kokemuksiasi: minne olet tehnyt budjettimatkoja ja millaisilla budjeteilla?
Missä menee mielestäsi edullisen ja kalliin matkan raja?
Mistä säästät, mistä et?

12 Comments Write a comment

Matkoista ja kauniista asioista inspiroituva copywriter, toimittaja ja yrittäjä.

12 Comments

 • Henna 5.9.2018

  Onpa teillä ollut kivan kuuloinen reissu – ilmeisesti teinikin tykkäsi? Itse olen vähän niinkuin erikoistunut budjettireissuihin, sillä minua ei kiehdo oikein mitkään turistiträpit eikä toisaalta myöskään kalleimmat ravintolat. Rakastan kävellä kaupunkeja ristiin rastiin kameran kanssa, syödä vaikka katuruoka-autoista tai edullisemmissa kansankuppiloissa. Tällaiset budjettimatkakirjoitukset on kiinnostavia vinkkien lähteitä, kiitos!

  • Anita 5.9.2018

   Mukava kuulla että budjettivinkkini oli kiinnostava! Itsekin luen niitä mielelläni, koska mitä enemmän budjetilla, sitä useampi matka on mahdollinen. Matkamme oli kiva vaikkakin hikinen heinäkuun helteissä! Teinikin tykkäsi, kun Viimsi Spa:n ohesta löytyi hyvä vesipuisto, ja olimme jo ennen matkaa miettineet nuo muut molempia kiinnostavat käyntikohteet valmiiksi. Hieman häntä hermostutti se, kun äiti pysähteli koko ajan valokuvaamaan…minäkin rakastan kuvaamista! Kävin katsomassa blogiasi, ja sehän on oikea aarreaitta Tallinnan matkaa suunnittelevalle! Kävin heti tallentamassa myös Airbnb-kohteesi suosikkeihin. Kaikki nuo aamiaispaikat kuulostavat houkuttelevilta. Ou nou, taas iski matkakuume! 😀

   • Henna Mikkilä 8.9.2018

    Olet niin oikeassa juuri tuosta, että mitä pienemmällä budjetilla pystyy reissun tekemään, sitä useammin pääsee lähtemään. Mäkin kirjoitan enimmäkseen todella kohtuuhintaisista paikoista juuri siitä syystä – en vaan raski käydä kalliimmissa. Työn alla just kirjoitus budjettimatkailijan Tallinnasta, mutta siinä menee kyllä aikaa ennen kuin saan sen julkiseksi. Ollaan yhteyksissä! Ja lämpimästi tervetuloa Airbnb-kohteisiini.

    • Anita 10.9.2018

     Tämä budjettiajattelu on jännä juttu. Olen monta vuotta suunnitellut esim. New Yorkin matkaa niin, että viettäisin seudulla vaikka viikon. En ole käynyt itse kaupungissa, ja haluaisin samalla kertaa käydä myös lähiympäristössä, Long Islandilla jne. Sitten laskeskelen kustannuksia ja totean, että samalla rahalla käyn kaksi-kolme kertaa Euroopassa! Vinkkaa ihmeessä, kun budjettimatkailijan Tallinna-kirjoitus on julki, niin käyn lukemassa. Ja sun Airbnb on listoilla! 🙂

 • Katriina 8.9.2018

  Kannattaa hankkia bussilippu uhiskaart, pantti 2€ ja esim. kolme vuorokautta maksaa 5€. Voi ajella rajattomasti Tallinnan alueella bussilla, raitsikalla ja johdinautoilla.

  • Anita 10.9.2018

   Kiitos vinkistä, näinkin tämän mainoksen jossain bussissa, mutta en ottanut enempää selvää. Nyt pitää muistaa tämä seuraavalla reissulla!

 • Miia / mielenmaisemakuva 13.9.2018

  Hyvä postaus ja mukava kerrontatapa, kiva kun kirjoitit vinkit auki – nekin mitä et itse hyödyntänyt. Miellyttävä lukea. Itse säästän reissuilla syynäämällä majoitusvaihtoehdot läpi ja tutustumalla paikallisliikenteeseen, takseilla en ajele oikeastaan koskaan. Priorisoin kohteista mielenkiintoisimmat listalleni, esimerkiksi jos museoissa on valinnanvaraa, pyrin ottamaan hinta-laatu-suhteeltaan parhaat. Lisäksi säästöä kertyy ihan jo siitä, että minulla on mahdollista matkustaa vaikkapa lentotarjouksien mukaan, sillä työni joustaa hyvin. Tässä pohdintaa omasta budjettikesälomastani: https://mielenmaisemakuva.blogspot.com/2018/07/bussilla-baltian-lapi-varsovaan-ja.html

  • Anita 16.9.2018

   Kiitos, kiva kun tykkäsit postauksesta! Päätin kirjoittaa vinkit auki, koska mielestäni on mukavaa auttaa muitakin budjettivinkkien etsijöitä.:) Täytyy käydä lukemassa budjettimatkastasi, kiva kun linkkasit!

 • Sisko / Hieman_vino 15.9.2018

  Teillä vaikutti olevan ihan kiva reissu. 🙂 Itse olen tarkka mihin rahani käytän, joten moni reissu on budjetti ystävällinen, vaikka ei hirveästi olisikaan tingitty tekemisestä tai näkemisestä. Muutama Tallinnan reissu on tehty alle 100e/hlö kustannuksilla, mutta on niitä kalliimpiakin matkoja tehty. Tässä linkki vielä blogini budjetti juttuihin: http://hiemanvino.blogspot.com/search/label/budjetti?m=0

  • Anita 16.9.2018

   Oli kyllä kiva reissu, vaikka melkoisen kuuma ja hikinen! Tuo alle 100 euroa tuntuu melkoisen mahtavalta. Kiva kun linkkasit blogisi budjettijuttuihin, pitää mennä lukemaan!

 • Merja 26.10.2018

  Reissu kuulostaa tosi kivalle! Itsekin tykkään antaa lapsille lahjaksi mieluummin elämyksiä kuin tavaraa. Joulukuussa olen lähdössä tyttären kanssa Amsterdamiin ja se on hänen joululahja. Tällä hetkellä kylläkin tuntuu, että kyseessä ei ole budjettimatka 🙂

  • Anita 29.10.2018

   Amsterdam joulukuussa tai joulun aikaan on varmaan ihana! Haluaisin käydä itsekin jossain eurooppalaisessa kaupungissa joulutorilla, mutta lennot ovat yllättäen aika kalliita niihin aikoihin. 🙂

Leave a Reply