Taianomainen Sheikh Zayed Grand Mosque

Matkajutut

Sheikh Zayed Grand Mosque eli Šeikki Zayedin moskeija kannattaa ehdottomasti sisällyttää Dubain tai Abu Dhabin matkaohjelmaan. Moskeijassa on jotain todella taianomaista ja rauhoittavaa. Tämä voi olla matkasi meditatiivisin hetki!

Sheikh Zayed Grand Mosque on poikkeuksellinen moskeija: myös ei-muslimit pääsevät sinne, kunhan naisvierailijalla on koko vartalo hiuksia myöten peitettynä.

Tässä postauksessa kerron Yhdistyneiden Arabiemiraattien suurimman moskeijan loistosta ja avaan hieman käyttäytymisohjeita vierailua varten. Itse kävin siellä kaksi päivää sitten, joten tiedot perustuvat kokemuksiini tammikuussa 2018.

Sheikh Zayed Grand Mosque sisäpiha

82 kupolia ja muuta numerotietoutta

Yhdistyneiden Arabiemiraattien suurimman moskeijan rakentaminen aloitettiin 1996 ja se valmistui vuonna 2007. Moskeijassa on yhteensä huimat 82 kupolia ja sen neljä minareettia halkovat taivasta 107 metrin korkeudessa.

Moskeijaan mahtuu yhtä aikaa noin 40 000 kävijää. Pääsalissa on maailman suurin käsinkudottu matto, jolle mahtuu polvistumaan 7000 rukoilijaa. Pääsalin lisäksi moskeijassa on kolme muuta rukoussalia.

Moskeijan rakentaminen tuli maksamaan yli 545 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Moskeija on nimetty sen rakennuttaneen šeikki Zayid ibn Sultan Al Nahyanin mukaan.

Sheikh Zayed Grand Mosque ulkopuolelta

Abayalla hunnutettuna

Sisäänkäynnin yhteydessä suoritetaan turvatarkastus: laukut läpivalaistaan ja lastenrattaat tarkistetaan. Lapsille saa ottaa mukaan maitoa ja aikuisilla vesipullon. Muut eväät tulee jättää oven pielessä olevaan laatikkoon, josta ne saa ottaa takaisin vierailun jälkeen.

Naisten tulee pukeutua pitkähihaisiin- ja lahkeisiin vaatteisiin sekä huiviiin tai abayaan, kaapuun, jonka saa veloituksetta lainaan sisäänkäynnin jälkeen. Vaaterekin valvoja mittailee sinut katseellaan päästä varpaisiin ja antaa sinulle sopivan mittaisen ja kokoisen abayan. Tuiman katseen alla ei tule mieleenkään pyytää lempiväriään sinisten ja ruskeiden kaapujen valikoimasta!

Hiukset peitossa ja paljain varpain

Huppu tulisi sitoa nauhoilla niin, että hiukset on peitetty ja vain kasvot näkyvät. Pienessä tuulenvireessä ja valokuvatessani moskeijan kattokoristeita huppu putosi muutaman kerran päästäni jolloin panikoin joutuvani pidätetyksi! Se oli kuitenkin turhaa – vartijoilla ei ole aikaa puuttua naisturistien avoinna oleviin hiuksiin saatikka korkeisiin afrokampauksiin, jotka väkisinkin karkaavat hupun peitosta.

Lasten ei tarvitse pukeutua erityisemmin, mutta miesten on hyvä ottaa huomioon, että housut ulottuvat ainakin polvien alle ja paidassa on hihat. Paikallisen kulttuurin kunnioitus on tärkeää missä tahansa matkustettaessa. Maassa maan tavalla.

Abayaan pukeutumisen jälkeen pääsee kiertämään moskeijan ulkopihaa. Sisälle pylväskäytäviin mentäessä kengät tulee jättää kenkätelineisiin.

Anita kävelee abayassa kohti sheikh zayed grand mosque moskeijaa
Katso video kuvaa klikkaamalla. Kuvaus: K. Rannanjärvi

Kultaa ja puolijalokiviä Sheikh Zayed Grand Mosque pylväskäytävillä

Moskeijassa käyntiin ja yksityiskohtien ihailuun kannattaa varata aikaa. Puolessa tunnissa paikkaa on turha ”suorittaa”. Vaikka moskeijassa oli siellä vieraillessani satoja, ehkä jopa tuhansia turisteja, ei väkimäärä alkanut ahdistaa. Muurahaisten lailla etenevät ihmismassat ikään kuin häviävät moskeijan valtavuuteen.

Kävijät ohjataan sisälle moskeijaan keskiaukiota kiertävien pylväskäytävien lomitse. Matkalla voi ihailla moskeijaa ympäröiviä vesialtaita, kullattuja pylväskoristeita ja pylväiden sekä lattian puolijalokivisiä koristeluja. Tummanvihreä malakiitti, vaaleanvihreä aventuriini, vaaleana hohtava simpukan helmiäinen, tummansininen sodaliitti…koristeluissa ei ole työtunteja eikä puolijalokiviä säästelty!

Kuitenkaan koristelut eivät hyökkää silmille tai ole liian pröystäileviä, mikä kuuluu moskeijan rakentamisen etikettiin.Sheikh Zayed Grand Mosque pylväskäytävät ja vesiaiheetSheikh Zayed Grand Mosque jalokivin koristellut pylväät

Viimeistään pääsalissa suu loksahtaa auki

Pitkän pylväskäytävän jälkeen on sisäänpääsy moskeijan pääsaliin. Lastenrattaat tulee jättää ulkopuolelle: lattiaa peittää valtava, pehmeä, käsin kirjottu matto, jota ymmärrettävästi halutaan suojella renkaiden jäljiltä.

Valtavan pääsalin katosta roikkuu valtavia, kristallin ja jalokivien väreissä hehkuvia kattokruunuja. Seinät ovat täynnä koristeluja. Täällä voisi viettää vaikka kuinka kauan aikaa ihastellen yksityiskohtia, mutta jos pysähtyy liian pitkäksi aikaa, kehottavat vartijat liikkumaan nopeammin eteenpäin. Tämä on tavallista Emiraattien nähtävyyksissä, eikä siitä kannata loukkaantua. Mutta ei myöskään kannata pystyttää paikalle aikaa vievää valokuvaussessiota!

Sheikh Zayed Grand Mosque pääsali ja kattokruunu

Sheikh Zayed Grand Mosque pääsalin maailman suurin käsinkirjottu matto

Älä halaa, pussaile, poseeraa tai virnistele

Hellyydenosoitukset, poseeraus tai ilveily eivät ole moskeijassa sallittua. Todistin vierestä, kun vartija pyysi nuorta naista näyttämään ja poistamaan puhelimeltaan valokuvat, joissa hänen matkaseuralaisensa halasivat toisiaan. Toinen vartija pyysi samaan aikaan valokuvaan asettuneen perheen isää ottamaan käden pois vaimonsa hartioilta. Tämä voi olla länsimaalaisesta vaikeaa ymmärtää, mutta kuten jo aiemmin totesin – maassa maan ja sen kulttuurin edellyttämällä tavalla.

Paras neuvoni tässä upeassa moskeijassa vierailuun: Malta laskea kamera kädestäsi. Kävele hiljakseen. Kuuntele kaunista musiikkia. Aisti paikan rauhoittavuus.

Näin vierailu Šeikki Zayedin moskeijassa voi olla kuin meditaatiohetki keskellä hektistä lomailua Abu Dhabissa tai Dubaissa.

16 Comments Write a comment

Matkoista ja kauniista asioista inspiroituva copywriter, toimittaja ja yrittäjä.

16 Comments

 • Anna-Maria K 7.1.2018

  Ohhoh. Toi on kyllä upea. Mutta sieppaa niin tuo, että joku sanoo miten minun pitäisi pukeutua, että en tiedä voinko koskaan tuonne matkustaa 😀

  • Anita 7.1.2018

   Jos vain kestät, niin kannattaa. Voithan leikkiä vaikka rikasta saudiprinsessaa! Itse ajattelen asian paikallisen kulttuurin kunnioituksena. Sitäpaitsi pystyin suostumaan kokovartalokuviin kaapu päällä. Ilman kaapua no way!

 • Anna | Tämä matka 7.1.2018

  Ne lastenrattaat ja kengät on kiellettyjä siksi, että ihmiset rukoilevat sen maton päällä. Ottais varmaan päähän hakata otsaansa likaista mattoa vastaan… Tosin mua ällöttää kylä ajatus siitäkin, että siihen mattoon on hinkattu muutaman miljoonan ihmisen jalkahiet ja sienet.

  En tiedä huomasitko, mutta maton päälimmäinen kerros on osittain trimmattu pois ja mattoon on jätetty korkeammat raidat tasaisin välimatkoin. Raitojen perusteella rukoilijat osaavat järjestäytyä tasaisiin riveihin.

  • Anita 7.1.2018

   Näin ajattelinkin, ettei sinne haluta ylimääräisiä hiekkoja ym. kengistä tai rattaista. Lisäksi luin vähän lisää moskeija-aiheesta: puhtaus on moskeijoissa ja islaminuskossa muutoinkin valttia. Täytyy toivoa siellä kävijöiden puolesta, että hiet on jaloista pesty ja sienet hoidettu ennen rukousta!

   En huomannut raitoja matossa. Vartijat pitivät kyllä huolen, ettei yksityiskohtia voinut jäädä pitkäksi aikaa tarkastelemaan. Helposti kuului ”move on”. Moskeijassa ei sentään vartijoilla ollut käytössä kehotuksia tahdittavaa pilliä, kuten monessa muussa kohteessa.

 • Sisko / Hieman_vino 9.1.2018

  On kyllä mahtavan näköinen paikka! Välillä tosiaan nuo paikallisten tavat ihmetyttävät. Itse kuvasin Hanoissa puuta, kun vartija tuli vihaisena kieltämään sen. Puu kasvoi osittain armeijan puolella, vaikka se kasvoi keskellä katua.

  • Anita 13.1.2018

   Tarkkaa on varmasti juurikin armeija-alueilla ja uskonnollisissa paikoissa/niiden läheisyydessä. Itselle tulee tilanteessa vähän nolo olo, jos vartija tulee ”komentamaan” :D. Kaikissa paikoissa kun ei lue ohjeita, niinkuin ei varmaan tuossa kuvaamassasi puussakaan! 😀

 • Ne Tammelat 9.1.2018

  Huh, on kyllä vaikuttavan näköinen ja kokoinen pytinki! Melkoisen paljon vaan tosiaan sääntöjä ja ohjausta, joka saattaa vähän viedä fiilistä pois, kun juuri kaikkien yksityiskohtien ihmettely rauhassa olisi varmaan tuollaisessa paikassa hauskinta.

  • Anita 13.1.2018

   Kyllä siellä ihan rauhassa saa kävellä, kun vaan sisääntulossa lukaisee ohjeet, pukeutuu ja muistaa ettei saa halailla ja pussailla! Itselläni tekisi mieli mennä tuonne uudelleen ilman kameraa, jolloin tulisi uppouduttua yksityiskohtiin enemmän. Eteenpäin kehotettiin vain siellä pääsalissa – pylväskäytävillä ja ulkoalueella sai haahuilla ihan rauhassa niin pitkään kuin halusi.

 • Anna-Katri / Adalmina's Adventures 13.1.2018

  Tuo moskeija on kyllä niin kaunis, että jo pelkästään sen näkemisen takia tekisi mieli matkata Arabiemiraatteihin ja pian. Tuntuu että niin moni suomalainen on siellä jo reissannut, ja itse vasta matkaani suunnittelen. 🙂

  • Anita 13.1.2018

   Vahva suositus! Paikka on paikan päällä nähtynä tietenkin upeampi kuin kuvissa. Olen ihaillut joiltakin instatileiltä iltavalossa otettuja kuvia, jolloin moskeija on valaistu siniseksi.

 • Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 13.1.2018

  Uskomaton paikka! Tuonne olen haaveillut jo jonkin aikaa pääseväni 🙂 moskeijoissa on sitä jotain. Ihania kuvia!

  • Anita 13.1.2018

   Kiitos, tuolla tuli kuvattua varmaan kaikkein eniten koko reissussa. Paikka oli aivan ihana kokemus keskellä kaupunkien hektisyyttä. Suosittelen!

 • Anni 13.1.2018

  Voi miten kaunista! Ihan henkeä salpaa jo näiden kuvienkin perusteella, saati sitten että pääsisi itse joskus paikan päälle tuota kauneutta ihailemaan! Wau <3 Ihanasti olet kertonut niin faktaa kuin fiiliksiäkin, todellinen hyvän mielen postaus, joka tarjoaa myös infoa!

  • Anita 19.1.2018

   Kiitos Anni! Tavoitteeni onkin, että postauksissa olisi sekä omia fiiliksiä, että tietoa matkojen suunnittelijoille. Kannattaa kyllä käydä jos joskus Dubaihin suunnistat!

 • Minna 15.1.2018

  Lokakuussa kävin tutustumassa Muscatissa Omanissa Sultan Qaboos Grand Moskeijaan. Se oli jo aivan upea paikka (suosittelen). Nyt maaliskuussa menossa Abu Dhabiin, ja tämä on yksi must kohde. Tuolla Muscatissa ei kyllä ihan noin tiukat säännöt olleet. Auki oli meille ei-muslimeille vain 9-11. Mutta samaa mieltä kanssasi:maassa maan tavalla. Itselleni ei ole ongelma tuon pukeutumisen suhteen, kuten ei myöskään sen, ettei alkoholia saa. Tietty jos loman päätarkoitus on alkoholi ja pikkuruiset vaatteet, niin silloin arabimaat ei ole se kohde

  • Anita 19.1.2018

   Täytyypä käydä kurkkaamassa kuvia tuosta vierailemastasi moskeijasta. Olin ekaa kertaa Emiraateissa, ja olisi kyllä kivaa käydä muuallakin kuin Abu Dhabissa ja Dubaissa, joista Dubaissa en edes ehtinyt käydä kuin läpikulkumatkalla. Tämä moskeija on mielestäni avoinna aamusta iltaan, joten ei tarvitse miettiä niin kellonaikaa. Eri kulttuurit on tosiaan rikkaus, ja mielelläni aina tutustun eri tapoihin muutenkin matkoilla. Viiniä ehtii lipittää sitten vaikka kotisohvalla jos ei kulttuuriin kuulu!

Leave a Reply