Marsaxlokk on täynnä romanttisia, pastellinsävyisiä taloja

Marsaxlokk – rosoista romantiikkaa ja luzzu-veneitä

Matkajutut

Marsaxlokk on ihastuttava, pieni satamakaupunki, joka on tunnettu erityisesti värikkäistä luzzu-kalastajaveneistään. On Marsaxlokk muutoinkin vierailun arvoinen paikka. Voit löytää vaikka Suomea ja hevimusiikkia fanittavan tarjoilijan! Siitä hieman edempänä.

Marsaxlokk – rosoa ja aitoa rauhaa

Pikkukaupungin siluetti on matalampi kuin muissa Maltan kaupungeissa, joissa vierailin. Ihastuin sataman pastellinsävyisinä hehkuviin, rapistuneisiin taloihin ja niiden viehättäviin yksityiskohtiin. Talojen värikkäiksi maalatut ovet, sympaattinen kirkko aivan sataman vieressä, lauantaipäivänä rauhassa aukiolla käyskentelevät paikalliset – Marsaxlokkissa oli jotain omanlaistaan rauhaa, joka vetosi minuun.

Värikkäät Luzzu-veneet – Maltan symbolit

Luzzu-kalastajaveneet ovat Maltan symboli. Marsaxlokkin satamassa niitä riittää. Värikkäät kalastajaveneet ovat toinen toistaan kauniimpia.

Luzzu on vain yksi maltalainen venetyyppi. Vallettassa liikennöivät taksiveneet, dghajsa-veneet, ovat toinen –  ja muitakin malleja löytyy. Dghajsan kyydissä Vallettassa kuulin dghajsa-veneiden värien symboliikasta. Keltainen symboloi aurinkoa, sininen Neitsyt Mariaa ja vihreä viljelysmaata.

Olettaisin, että sama symboliikka on perustana myös luzzujen värityksessä. Luzzu-veneissä on maalattuna myös Orisiksen silmä, jonka uskotaan suojaavan kalastajia ja merenkävijöitä.

Marsaxlokkin markkinat ja sataman ravintolat

Marsaxlokkin satamassa on vieri vieressä ravintoloita ja kahviloita joista valita. Jos haluat käyskennellä rauhassa Marsaxlokkin kujia, aistia aitoa ilmapiiriä ja valita ilman jonoja minkä ravintolan haluat, valitse jokin muu päivä kuin sunnuntai. Sunnuntaisin satamassa on suuret markkinat, jonne sekä paikalliset että turistit saapuvat joka puolelta Maltaa. Toki jos kaipaat markkinahulinaa ja haluat tehdä ostoksia, on sunnuntai hyvä päivä!

Suomi- ja hevimusafanitusta satamaravintolassa

Poikkesin matkaseuralaiseni kanssa lounaalle sataman Opera-kahvilaan, jossa tilasimme toastit ja Cisk Chill Lemon -sitruunaoluet. Cisk Lemon on ehkä paras maltalainen janonsammuttaja. Tässä kohtaa huutelen suomalaisille maahantuojille: tekisi varmasti kauppansa myös Suomen kesässä!

Tarjoilijamme esittäytyi Alexanderiksi. Kun hän kuuli meidän olevan Suomesta, hän innostui. Alexander ei ole koskaan käynyt Suomessa, mutta hän tiesi, että Suomessa on valtavasti järviä ja kalastusmahdollisuuksia. Hänen suuri haaveensa oli päästä suomalaiseen metsään sekä järvelle kalastamaan (mikä tietenkin kuulostaa hauskalta meistä, jotka haluamme välillä päästä sieltä pois lämpimien, turkoosien vesien äärelle).

Marko kertoi myös olevansa vaikuttunut suomalaisesta heavygenrestä ja kertoi fanittavansa Children of Bodomia.

Joten kun menet Maltalle Marsaxlokkiin, etsi Opera-kahvila satamakadulta, kysy Alexanderia ja kutsu hänet mökille kalaan! Tai vie tuliaisiksi fanipaita. Kerro terkkuja bloggaajalta!

Ja tilaa Cisk Lemon janoon – et pety!

No Comments Write a comment

Matkoista ja kauniista asioista inspiroituva copywriter, toimittaja ja yrittäjä.

No Comments

Leave a Reply