Lähiruoka -road trip Kotkan-Haminan seudulla

Matkajutut

Lähiruoka mielessä hyppäsin alkukesän aurinkoisena aamuna ratin taakse ja suuntasin Kotkan-Haminan seudulla lännestä itään, tavoitteena löytää parhaita makupaloja seudun lähiruokatuottajilta. Vatsa täyttyi, kuten myös ostoskori.

Tässä reitti Pyhtäältä, Kotkan, Haminan ja Virolahden kautta Miehikkälään, vinkiksi herkkuja hamuaville. Muista pirauttaa tuottajalle ja tarkistaa aukioloajat sekä saatavuus ennen omaa road trippiä!

”Pulla päivässä pitää luut piilossa” – Uusi Pullis pistää suut makiaks Pyhtäällä

Facebook-sivujen motto houkuttelee minut kurvaamaan aamukahville Pyhtäälle. Uusi Pullis Oy, aikaisempi Pyhtään Kotileipä, tarjoilee aamukahvit ja leivoksen entisen pankin tiloissa.

”Kun pankkitoiminta loppui, tultiin seinästä läpi ja vallattiin koko rakennus”, nauraa leipuri-kondiittori, yrittäjä Henna Hytönen.

 Paikalliset ovat jo ehtineet noutaa leipomon suosituinta tuotetta, juureen leivottua ruisleipää, jota paikalla on leivottu vuodesta 1985.

”Seitsemän viljan leipää, kauraleipää ja possoja menee myös paljon. Perjantaisin leivomme valkosipulileipää ja joskus myös aurajuustoleipää – riippuen vähän millä tuulella leipuri on! Kesäisin pidämme kesäkioskia tuossa lähellä Huutjärven uimarannalla”, Hytönen kertoo.

Aukioloajat: uusipullis.fi
Facebook: Pyhtään Kotileipä Uusi Pullis

Hunajaa, marjoja ja vihanneksia: Jaakkolan tila Kotkassa

Tie Kotkan Hurukselan kylään kulkee Kymijoen vierustaa, mutta metsän takaa joenuomaa ei näy ennen kuin vasta melkein perillä.

– Vuodesta 2003 meillä on ollut mehiläisiä ja vuodesta 2010 marjantuotantoa, Jaakkolan tilan emäntä Maarit Jaakkola kertoo. – Kiinnitämme huomiota ekologisuuteen ja luonnon kiertokulkuun. Mehiläiset ja marjat hyötyvät toisistaan.

Lähiruoka voi olla makeaa. Jaakkolan tilalla kasvatetaan myös vadelmia, jotka päätyvät mehuksi ja marmeladeiksi.

Tila tuottaa mehua, marmeladia, hilloja ja glögiä pääasiassa mansikasta ja vadelmasta. Hunajasta jalostetaan maustettua hunajaa ja hunajasinappia. Myynti tapahtuu pääasiassa myyjäisissä ja REKO-renkaan kautta.

– Heinäkuun alkupuolelta asti meillä on tilalla Pellonpiennarpuoti, josta saa marjoja, sipulia, perunaa ja hernettä sadon ja sään mukaan. Joulun alla pihapiirissä on myös pieni puoti, Jaakkola kertoo.

Aukioloajat ja myyntipaikat: jaakkolantila.fi
Facebook: Jaakkolan Tila, Huruksela

Heppaa ja poroa Haminasta Takaladolta

Oven ulkopuolella on jonotusnumeroautomaatti. Se saa hymyn nousemaan suupieliin, mutta osoittautuu kuitenkin tarpeelliseksi – sisällä jono yltää ovelle asti. Tiskistä löytyy niin makkaraa, pihvejä kuin palvilihaa. Hyllyssä on valkosipulisäilykkeitä ja sinappia makkaran syrjään. En juurikaan pidä porsaanlihasta, mutta maistan palvattua possun kassleria ja olen myyty.

Lähiruoka on Takaladon Lihan ja Kalan juttu. Kuvassa kaupan päällikkö Mika Nopanen.

– Täällä on käännytetty monet kasvissyöjät, naureskelee Mika Nopanen, joka avasi kaupan Hamina-Vaalimaa -tien varteen vuonna 2011. – Alkuviikko palvataan, loppuviikko myydään. Oman palvilihan lisäksi meiltä saa myös muun muassa pohjoisempaa tulevaa poronlihaa. Kalasta olemme luopuneet. Yhdessä naapuripaikkakunnan pienpanimon kanssa kehittelimme juuri Kaski-makkaran, jossa hyödynnetään oluen makua.

Aukioloajat: takaladonlihajakala.net,
Facebook: Takaladon Liha&Kala

”Aina on pantu” – Takatalo & Tompuri Brewery Virolahdella

”Aina on pantu”, julistavat Takatalo & Tompuri Breweryn www-sivut. Täällä ei voi syntyä kuin hyvää olutta hyvällä huumorilla, ajattelen ajellessani maalaisidyllin pihaan.

– Laki kieltää oluen myynnin suoraan panimolta, mutta tuotteita saa laajasti päivittäistavarakaupoista ja ravintoloista, kertoo Mikko Suur-Uski, joka perusti pienpanimon kotitilalleen lapsuudenystävänsä, lähitilaa viljelevän Juha Kokkalan kanssa.

Panimon perustaminen lupaprosesseineen kesti kolmisen vuotta ja vaati lujaa työtä, opiskelua ja vahvaa uskoa asiaan. Panimo on Suomessa ainoa, joka tuottaa olutta omien tilojen viljasta. Ensimmäinen tuote, ohrasta pantu Kaski Kylmäsavulager valmistui joulumarkkinoille 2016. Sen jälkeen tuoteperhe on kasvanut kolmella oluella ja lisää on luvassa.

– Puhtaita, raikkaita, tasapainoisia ja omanlaisiaan oluita, niitä haluamme täällä tuottaa, Suur-Uski kuvailee.

Lisätietoja: takatalotompuri.com
Facebook: Takatalo & Tompuri Brewery

Seppälän Lammastila – karitsanlihaa ja villoja Miehikkälästä

Matka jatkuu Miehikkälän kirkonkylän kupeeseen. Ovessa lukee Karitsabaari ja Villataivas. Täällä, entiseen hevostalliin sisustetussa tilassa Seppälän lammastilan emäntä Anu Turu kestitsee vierailijoita omalla tilalla tuotetuilla lampaanlihaherkuilla.

– Järjestämme lammasaterioita tilauksesta ryhmille. Lisäksi noin kerran kuussa on lammasateriapäivä, jonne voi tulla pöytävarauksella, Turu kertoo.

Lähiruoka ja muut lähituotteet ovat esillä Seppälän lammastilan myymälässä, jossa on myynnissä mm. lampaantaljoja, villalankoja, sukkia ja säilykkeitä

Myymälänurkkauksessa on tarjolla tilan suomenlampaista jalostettuja tuotteita: lammassäilykkeitä, vauvantossuja, neuleita, taljoja ja villalankaa, jonka luonnonsävyt tulevat lampaan turkista, eivät värjäyksen tuloksena.

– Päätuotettamme, tuoretta karitsanlihaa myymme suoraan asiakkaalle, myyntikanavana mm. REKO-renkaat, Turu kertoo.

Lisätiedot: seppalanlammastila.fi
Facebook: seppälän lammastila

Lähiruoka mielessä? Tuliko nälkä?

Jos sinullakin on lähiruoka mielessä, ja olet tulossa piipahtamaan Kotkan-Haminan seudulle, löydät lisää seudun tuottajia ja ostopaikkoja ladattavasta seudun Lähiruokaoppaasta.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Kotkan-Haminan seudun matkailuvinkkejä tarjoilevassa Sydänkesä 2017 -lehdessä. Olen saanut kirjoituksesta juttupalkkion.

Vadelmakuva: istockphoto

No Comments Write a comment

Matkoista ja kauniista asioista inspiroituva copywriter, toimittaja ja yrittäjä.

No Comments

Leave a Reply