Kuuma loma Kainuussa: rantaelämää, pizzaa ja turistikrääsää

Matkajutut

Jos Suomen kesä on tänä keväänä yllättänyt, niin erikoinen oli myös viime kesä. Emme nauttineet silloin Etelä–Suomessa kovinkaan mahtavista helteistä, jos oikein muistan. Kesän ainoat kuumat päivät koimme mummolareissulla Kainuussa Hyrynsalmella. Lämpötila kohosi yhtenä päivänä yli 25 celsiusasteeseen ja pari muutakin päivää fiilistelimme melkein samoissa lukemissa.

Näihin päiviin mahtui niin rantapuuhia, pizzaa kuin turistikrääsää.

Joten totean: Eihän tässä enää tarvitse lähteä etelänlomalle – matkustaa vain syvimpään Kainuuseen!

Hyrynsalmella hiihtäjien fasiliteetitkin on huomioitu ympäri vuoden.

Vesiaktiviteetteja Vonkan uimarannalla

Suopotkupallon ja umpihankifutiksen MM-kisoista kuuluisalla Hyrynsalmella on monta upeaa uimarantaa, joista tunnetuin ja helposti löydettävin on Vonkka. Vonkka on myös leirintäkeskus, jonka päärakennuksesta saa rantapäivänä kätevästi jäätelöt ja janojuomat.

Uskaltauduimme rantaretkueessa jopa uimaan, vaikka vesi ei ollut ehtinyt lämmetä kovinkaan oleskeltavaksi. Pojat pääsivät lapsuudenkaverini kyytiin ajelemaan vesiskootterilla.

Mikäli muuten mielit joskus majoittua Camping Vonkalla, niin asuntovaunuille ja teltoille on hiekkakankaalla hyvät olosuhteet. Mäntymetsän varjossa olevat mökit ovat vaatimattomia, mutta kyllä niissä yöpyy, jos ei luksusta odota. Vonkkaa on remontoitu pikkuhiljaa vuosien varrella, mutta en tiedä onko mökkejä uudistettu milloin viimeksi. Vessat ja suihkut sijaitsevat päärakennuksessa ja vuokrattavana on myös rantasauna. Upeinta Vonkalla on laaja hiekkaranta ja järvimaisema!

Rantapäivän jälkeen kaikille maistui pizza ja viileät juomat Hyrynsalmen keskustassa, Pizzeria Nehirissä. Satuimme paikalle pizzerian muuton jälkeisenä avajaisiltana, joten väkeä riitti.

Rantamekko markkinoilta: Kohäkkä Ämmänsaaressa

Seuraavana päivänä vierailimme Suomussalmen kunnan päätaajamassa Ämmänsaaressa, noin 40 kilometrin päässä Hyrynsalmelta Kuusamoon päin. Ämmänsaari kuuluu joka mummolamatkan ohjelmaan. Käymme siellä sukuloimassa, ja lisäksi siellä on kiva ja kompakti Kiannon Kuohut -kylpylä. Kylpylä onkin kohteemme kaikkina muina vuodenaikoina paitsi kesäisin – silloin mennään järveen, olkoon vesi kuinka viileää tahansa!

Ämmänsaaressa oli meneillään Kohäkkä, vuosittaiset kesämarkkinat. Markkinoilla oli ostettavaa laidasta laitaan, paikallisista tuotteista turistikrääsään. Löysin uuden rantamekon – ihan samanlaisen, jota olin katsellut Kreikassa aikaisemmin. Silloin totesin äidilleni, että eihän tässä enää tarvitse lähteä etelään, kun saa saman kokemuksen Kainuussa: rantapäivän, pizzaa ja sen ”pakollisen”, värikään lomaostosmekon!

Kesälomaa 2018 odotellessa

Parina viime sunnuntaina on tuntunut epätodelliselta pyytää lapsia iltapesulle ja iltapalalle puoli yhdeksältä illalla, koska seuraavana päivänä on koulua. ”Koulua? Heinäkuussa?” on ensimmäinen ajatus, kunnes joutuu palauttamaan itsensä maan pinnalle ja toteamaan, että ollaan vasta toukokuun puolivälissä.

Viikonloput ovatkin tuntuneet ihan minilomilta. Toivottavasti saamme nauttia tästä lämmöstä vielä tulevalla kesälomalla – sekä kotona että mummolaan suunnatessa!

 

 

 

4 Comments Write a comment

Matkoista ja kauniista asioista inspiroituva copywriter, toimittaja ja yrittäjä.

4 Comments

 • Martina 22.5.2018

  Kesä 2018 vaikuttaa tosiaan säiden perusteella erittäin lupaavalta. Toivottavasti näitä aurinkoisia päiviä riittää pitkin kesää! Hyrynsalmi on minulle tuttu vaan talviaikaan, mutta näköjään siellä viihtyisi myös kesällä. Turistikrääsän saattaisin kuitenkin skipata. 😀

  • Anita 25.5.2018

   Kyllä, erittäin hyvältä vaikuttaa tuleva kesä! Hyrynsalmelta löytyy myös hienoja retkeilyreittejä ja retkikohteita myös kesällä, mm. UKK-reitti, Komulanköngäs-putous, Kaunislehdon talomuseo, kaunis kirkko ym. Ukkohallassakin voi kokeilla vaikka wakeboardingia. Säätakuuta en voi kuitenkaan antaa!

 • Heidi/Himomatkaajan Turinoita 26.5.2018

  Toukokuun on todellakin ollut exclusiivisen ihana! Ja kuten kirjoitit, viikonloput, joihin on tullut kerättyä tapahtumia ja kulttuuririentoja ovat tuntuneet, kuten kirjoititkin, minilomilta. Kyllä tuo aurinko ja lämpö vaikuttavat Pohjolan ihmisiin positiivisesti!

  • Anita 26.5.2018

   Tämäkin päivä tuntui niin lomalta, vaikka menikin lähinnä siivouksessa ja puutarhahommissa. Kyllä auringolla on ainakin minulle tosi suuri merkitys, olen paljon aikaansaavampi tällaisina päivinä!

Leave a Reply