Cavtat on kaunis

Kaunis Cavtat ja yö vanhassa luostarissa

Matkajutut

Cavtat Kroatiassa lähellä Dubrovnikia, osoittautui helmeksi vierailemieni kohteiden joukossa. Mietin jopa, haluaisinko pitää paikan omana salaisuutena – kirjoitanko siitä ollenkaan blogiini!

Suuntasimme Kroatiaan ystäväni kanssa elokuun alussa. Hän oli käynyt Kroatiassa useamman kerran, mutta minulle matka maahan oli ensimmäinen. Useamman käyntikerran kokemuksella ystäväni suositteli Cavtatia. Matkan aikana totesin, että kannatti luottaa hänen valintaansa täysin.

Yö vanhassa luostarissa, seuraavat beach housessa

Olimme reissussa neljä yötä. Tavoitteena oli majoittua mukavasti mutta budjetilla. Sain varattua kolmeksi yöksi edullisen, meren rannalla sijaitsevan beach housen airbnb:n kautta. Valintaperusteena oli 10 metrin matka rantaan ja merinäköala. Ensimmäiseksi yöksi tarvitsimme toisen majapaikan.

Ystäväni hoiti homman ja hankki booking.comin kautta majapaikan Cavtatin niemien eteläpuolelta. Puhelimeni kilahti: ”Moi menemme yöksi nunnaluostariin!” Olin innoissani, koska kaikki tällaiset erikoisemmat taustat majapaikoissa ovat mielenkiintoisia. Olenhan yöpynyt mm. vanhassa leprahoitolassa Itävallassa kauan sitten Interrail-reissulla.

Vanha luostari, nykyisin siis hotelli, sijaitsi aivan Cavtatin keskustan tuntumassa, kirkasvetisen lahden rannalla. Lentokentältä oli Cavtatiin vain noin 15 minuutin matka, ja loppumatka sujui kävellen – näillä seuduilla taksit eivät usein aja pienempiin majapaikkoihin perille asti ahtaiden katujen ja kävelyalueiden takia.

Cavtat

Majapaikan ulkopuolella ei mitenkään suuremmin huudeltu, että siellä olisi yösijaa tarjolla. Ei minkäänlaisia kylttejä tai opasteita seinässä tai ovissa. Uskaltauduimme kuitenkin hetken emmittyämme eräästä kivimuurin puuovesta sisälle. Hetken aikaa sisäpihalla hengailtuamme paikalle saapui työntekijä, joka vahvisti meidän olevan oikeassa paikassa.

Cavtat luostarihotelli

Huoneemme oli mukava ja siisti kahden hengen huone, jossa oli suuri kylppäri, toimiva ilmastointi ja jääkaappi, jonne haimme evästä läheisestä ruokakaupasta. Hotellissa ei olisi tarjolla aamiaista.

Cavtat ja sen upea lahti

Luostarihotellin edustalta avautui näkymä ihanalle merenlahdelle. Muutaman askeleen päässä oli rantabaari, josta sai halutessaan vuokrata aurinkotuoleja. Saavuimme Cavtatiin vasta iltapäivällä ja agendassa ei ollut kokopäiväinen auringonotto, joten levitimme pyyhkeemme rennosti kivilaiturille ja uimme hetken.

Luostarihotellin kohdalta mereen pääsi portaita pitkin. Portaikoissa ja kivilaitureiden seinämissä pinnan alla oli mustia merisiilejä. Kirkkaan veden ansiosta ne olivat helposti havaittavissa, joten pystymme välttämään pistoksia. Tällainen kivilaituriranta sopii hyvin uimataitoisille. Kahluuikäisten kanssa matkaaville suosittelen ennemmin niemen pohjoispuolen sileäkivisiä ja matalarantaisia beachejä.

Cavtat meri

Aamukävelyllä kukonlaulun aikaan

Elokuun alku on kuuminta aikaa reissata Euroopassa. Jos haluaa lenkkeillä, on varhainen aamu paras hetki. Luostarihotellista oli helppo tehdä kävelyretki aamulla pitkin rantatietä. Kroatiasta näkemieni kuvien perusteella odotin turkoosia merta ja sen ylle kaartuvia havupuita. Aamulenkki täytti nämä odotukset. Cavtatin niemet olivat elokuun kuivuudessakin ihanan vehreitä ikivihreiden havupuiden ansiosta – ja meri mahtavan turkoosi.

Rantatieltä nousimme ylös kukkulan laelle, jossa oli pieni hautausmaa ja upeat näköalat kukkuloille ja merelle. Paahteessa ymmärtää hyvin, miksi Etelä-Euroopassa käytetään hautaismailla säätä ja aurinkoa kestäviä muovikukkia.

Cavtat kukkulallaCavtat hautausmaa

Liekö keski-ikäistymisen merkki, mutta olimme lenkillä jo aamukuudelta! Sen jälkeen pulahdimme jälleen kirkkaaseen lahteen, jonka jälkeen nautimme läheisestä kaupasta hakemamme lattet ja croissantit aamupalaksi hotellin sisäpihalla.

Cavtat – hyviä ravintoloita ja tavallisia ostoksia

Hotelli oli aivan Cavtatin lahden ravintoloiden ja ostosmahdollisuuksien äärellä. Oli miellyttävää istua syömässä tai drinkillä meren rannassa ja ihastella samalla satamassa keinuvia ökyjahteja. Ravintoloissa ostaa mielellään vaikka kolmen ruokalajin illallisen, koska hintataso on Suomea edullisempi. Helteen takia emme tähän kyenneet, vaan nautimme useimmiten vain pääruan ja juomat. Meren rannan ravintoloissa oli tarjolla paljon kalavaihtoehtoja, mutta myös pihvejä, kasvisruokaa ja pizzoja löytyi, joten ruoan valinta ei ollut koskaan ongelma.

Mikään shoppaajan paratiisi Cavtat ei ole. Kautukuvaa ei onneksi värittänyt pelkkä iänikuinen turistikrääsä, vaikka sitäkin toki löytyi. Keskustassa oli muutamia pieniä vaateputiikkeja, jotka tarjosivat esimerkiksi italialaisia vaatteita. Lisäksi Cavtatissa oli pieniä korumyymälöitä ja käsityöläismyymälöitä. En juurikaan osta enää tuliaisia matkoilta, mutta täältä kaikille perheen miehille lähti mukaan – yllätys yllätys – punavalkoruutuiset Kroatia-jalkapallopaidat, jotka eivät vieneet paljoa tilaa. Nytkin olin liikkeellä viisi päivää pelkillä käsimatkatavaroilla.

Cavtat – paikka jonne voisin palata

Voisin hyvin palata Cavtatiin uudelleen viettämään rauhallista lomaa kävellen pitkin merenlahtia sen sijaan, että sulloutuisin lähemmäs Dubrovnikia ja sen rantoja, jotka ovat kesäsesonkina tupaten täynnä matkailijoita. Tällä lomalla riitti meri, rauha ja yhden päivän piipahdus lautalla Lokrumin saarella ja Dubrovnikissa, jossa osallistuin opastetulle Game of Thrones -kävelykierrokselle. Lautalla pääsee Dubrovnikiin ja Lokrumin saarelle Cavtatista noin puolessa tunnissa.

Cavtat rantatie

Beach House Cavtat osoittautui sekin mukavaksi aurinkoloman viettopaikaksi. Mutta pakko tunnustaa, että luostarin ja rauhallisen lahden jälkeen kaipasin koko loppuloman Cavtatin toiselle puolelle. Jos varaisin matkan nyt, haluaisin olla koko loman rauhallisemmalla puolella Cavtatia ja unohtaisin vilkkaamman beach-alueen.

Tosin, siellä pohjoispuolella beach housessa saimme ihailla muun muassa tätä aika mahtavaa auringonlaskua ja trooppisia kukkia sekä hedelmäpuita ihan oman majapaikan puutarhassa.

cavtat auringonlaskucavtat kukat

20 Comments Write a comment

Matkoista ja kauniista asioista inspiroituva copywriter, toimittaja ja yrittäjä.

20 Comments

 • Jenni / Unelmatrippi 16.12.2018

  Kroatiassa on kauniita paikkoja! Cavtatissa en ole käynyt, mutta mm. Dubrovnikissa ja Lokrumin saarella sekä Istrian niemimaalla kyllä. Monissa paikoissa Kroatiassa tuntuu vain olevan hirmu paljon väkeä ja ehkä vähän tyyristä, mutta muuten kyllä tykkään maasta.

  • Anita 16.12.2018

   Luulen että tämä Kroatian visiitti ei jää minulla viimeiseksi. Dubrovnik oli ruuhkainen ja kallis, mutta heti tuolla puolen tunnin päässä oli jo kohtuuhintaista ravintoloissakin. Plitvice olisi paikka, jonka haluaisin ehdottomasti nähdä!

 • Aino Aloha 16.12.2018

  Erikoiset majapaikat ovat parhaita, omalta listalta nunnaluostari vielä puuttuukin. Cavtat vaikuttaa myös kivalta kohteelta, naapuri Dubrovnik kun kuhisee turisteja vähän liiaksikin.

  • Anita 16.12.2018

   Tosiaan, Dubrovnikissa oli ruuhkaista, mutta Cavtatin tuolla puolella ei ollut niin paljon väkeä. Tykkään itse vähän rauhallisemmista ja aidommista kohteista, joten ensi kerralla ehkä vielä kauemmas ns. suosituista paikoista. 🙂

 • Emilia / Merkintöjä maailmasta 16.12.2018

  Kiitos postauksesta, siitä huomasi, että todella nautit Cavtatista 😊 ja pisteet aamukuudeb lenkistä😁 Kävin Cavtatissa itsekin muutama vuosi sitten, ja tykästyin myös. Jos tulee mentyä joskus uudestaan, niin täytyy muistaa sun majoitusvinkki 😊

  • Anita 16.12.2018

   Kiitos, kiva kun kävit lukemassa! Todellakin nautin Cavtatista! Ei kuulu ihan perusreissuihin, että oltaisiin kuudelta lenkillä, mutta nyt vaan satuttiin heräämään aikaisin ja se kyllä kannatti! 🙂

 • Espanjaan 16.12.2018

  Ihana paikka Cavtat, olen siellä itsekin käynyt, joskin vuosia sitten. Mutta sinänsä Kroatian ja muun Balkanin seudut kuuluvat suosikkeihini aina. Viime syyskuussa ajeltiin Montenegroon asti ja sen matkan voisin hyvin tehdä toistekin. Meidän blogimme kuulostaa kovin Espanjaan keskittyvältä ja sitä se onkin, mutta noita Balkanin juttuja löydät loka- maraskuun postauksista, jos tykkäät käydä lukemassa.

  • Anita 16.12.2018

   Luulen että tulen palaamaan Kroatiaan vielä, ainakin Plitvice kiinnostaa kauneudellaan – kuten tietty monia muitakin. Kiitos blogivinkistä, käyn lukemassa ja kerääilemässä uusia matkahaaveita.:)

 • Pirkko / Meriharakka 17.12.2018

  Mekin asuimme taannoin Dubrovnikissa käydessämme juuri Cavtatissa. Tosin siinä isossa mahtipontisessa Hotel Croatiassa, joka huokui historian havinaa Titon ja Neuvostoliiton ajalta 🙂
  Iltaisin sitten istuimme hotellin terassilla illallisella, kun se kuulemma huoneemme hintaan kuului, vaikkemme sitä olleetkaan tilanneet emmekä maksaneet ja tarkistimme kellomme aina samaan aikaan, tietysti, ylilentävästä Easyjetin koneesta.
  Mutta totta, Cavtatin kylä on kiva ja suosittelisin ehdottomasti kaikille kyselijöille majoitusta jossain muualla, vaikka Cavtatissa, Dubrovnikin sijaan.

  • Anita 19.12.2018

   Lentokoneet lensivät tosiaan siitä läheltä yli, mutta se ei meitä haitannut. Lauttamatkalla Dubrovnikiin näimme yhden suuren hotellikolossin, joka oli jäänyt sodan takia kesken. Tuo Hotel Croatia oli varmaan historian takia ihan omanlaisensa elämys!

 • Jenna / Citylights & sunsets 17.12.2018

  Tutun näköisiä maisemia meidänkin elokuiselta matkalta, vaikka itse Cavtatissa ei oltukaan. Dubrovnikin liepeillä ja Korculan saarella kylläkin. Rakastuin Kroatiaan ja sen luontoon, sinne voisin minäkin ehdottomasti palata!

  • Anita 19.12.2018

   Jännä miten näin suomalaisena minuunkin vetosi havupuiden ja turkoosin meren yhdistelmä. En ollenkaan kaivannut palmupuita, vaikka niitäkin siellä oli istutettuna. Luulen että haluan vielä nähdä Kroatian maaseutua ja luonnonpuistoja.

 • Anna K. - Kaukaa haettua 17.12.2018

  Ihania kesäkuvia lumisateen keskelle! Olen käynyt tuolla ehkä kahdeksan vuotta sitten. Meillä kävi huono tuuri, sää oli tosi viileä ja pilvinen, tuntuu kuin näissä kuvissa olisi ihan eri paikka kuin se, missä me oltiin. Oltiin kiertomatkalla, joista tämä oli viimeinen kohde ja jotenkin pettymys. Tuli tuosta hautausmaakuvasta mieleen, että nähtiin siellä hautakivessä etunimenä Paska, satuitko huomaamaan? 😀

  • Anita 19.12.2018

   Kiitos, kuvat piristävät itseänikin pimeänä talviaikana! 🙂 Meillä sattui koko viiden päivän reissulla olemaan tosi aurinkoista, ei yhtään pilvistä päivää. Harmi kun teillä kävi tuollainen tuuri säiden suhteen. Onneksi Kroatia ei ole kaukana ja lennotkin suht kohtuuhintaiset, jos tekee mieli antaa vielä Cavtatille mahdollisuus. En huomannut Paska-nimeä 😀 Markoja siellä taas oli enemmän kuin Suomessa.

 • Christa 17.12.2018

  Olin Cavtatissa elo-syyskuun vaihteessa ja ihastuin kyllä aivan täysin, blogissaan hehkutin. Vietin yhden yön Dubrovnikissakin, koska halusin kokea kaupungin illalla myöhään ja aikaisin aamullla kun turisteja ei ollut juurikaan Mutta tulipas tästä sinun jutustasi kaipaus takaisin tuonne Vavtayikn

  • Anita 19.12.2018

   Oi, käyvin heti lukemassa jutun blogistasi! Ihania kuvia sulla ja tuttuja paikkoja vilisi siellä. Dubrovnik voisi olla ihana aamulla tai illalla. Täytynee vielä joskus ottaa uusi reissu!

 • Anni | Rajatapaukset 18.12.2018

  Itse olen käynyt Cavtatissa vain päiväretkellä Dubrovnikista, mutta tykkäsin kyllä kovasti! En tiedä viihtyisinkö siellä ihan hirveän pitkään, mutta voisin mennä toistekin lyhyelle visiitille. Kaunis paikka ja porukkaa tosiaan paljon maltillisemmin kuin Dubrovnikissa!

  • Anita 19.12.2018

   Minä viihtyisin varmaan vielä uudemmankin kerran. Siellä jäi mulla vielä toinen niemi kokonaan kävelemättä, kun lyhyen matkan ohjelmassa oli myös Dubrovnik ja Lokrum. 🙂

 • Marja 21.12.2018

  Vaikuttaa todella kivalta paikalta! Rauha ja merimaisema kelpaisivat kyllä mainiosti. Kroatia on meillä listalla mahdollisena kevätkohteena, täytyy pitää Cavtat mielessä:)

  • Anita 27.12.2018

   Minäkin haaveilen Kroatiasta kevätmatkan kohteena, lähinnä että pääsisin joskus näkemään esimerkiksi Plitvicen luonnonpuiston sesongin ulkopuolella. Cavtatiin voisin mennä uudelleenkin rentoutumaan!

Leave a Reply