Dubrovnikin vanha kaupunki

Game of Thrones -kierros Dubrovnikissa

Matkajutut

Game of Thrones -sarjaa on hehkutettu vuosien varrella kaikkialla. Katson niin vähän telkkaria, että tämä(kin) sarja oli jäänyt minulta näkemättä. Sitten katsoin kesälomalla kaikki tuotantokaudet putkeen (kyllä!), ja yllätin itseni osallistumalla hetken mielijohteesta opastetulle Game of Thrones -kävelykierrokselle Dubrovnikissa.

Game of Thrones ja Dubrovnik

Matkasimme ystäväni kanssa elokuun alussa viideksi päiväksi Dubrovnikin lähelle Cavtatiin. Olin kuullut, että Game of Thrones -sarjaa on kuvattu Dubrovnikissa 2. tuotantokaudesta alkaen. Sarjan 1. kauden kaupunkikohtausten paikkana oli ollut Maltan Valletta.

Olin suunnitellut alunperin muurikävelyä Dubrovnikin vanhaa kaupunkia ympäröivillä muureilla. Hetken mielijohteesta päätinkin tuoreena fanina osallistua opastetulle Game of Thrones -kierrokselle.

Kierrosten tarjoajia oli monia. Päädyin pikaisen nettisurffauksen perusteella valitsemaan Dubrovnik Walking Tours -yrityksen. Ostin lipun Dubrovnikin keskustan turisti-infosta. Lippu maksoi 150 Kroatian kunaa eli noin 20 euroa. Kierroksen alkaessa etsin matkailijoita täynnä olevalta aukiolta katseellani punaisen sateenvarjon – siellä olisivat kierroksen oppaat.

Kuvattavana Game of Thrones -kohtauksissa

Osallistujia oli sen verran paljon, että meidät jaettiin kahteen ryhmään. Ensin kävelimme Josip-nimisen oppaan perässä muurien ulkopuolelle rantaan, pieneen merenlahteen. Josip kertoi, että paikalla on kuvattu niin lahdella ja muurien juurilla tapahtuneita taisteluja kuin kuningas Robert Baratheonin äpärälapsien heitto mereen. Matalassa rantavedessä tapahtuneeseen kohtaukseen oli Josipin mukaan vaikea saada paikallisia avustajia. No ihme! ”Saadaanko pudottaa teidän lapsi kahdesta metristä matalikkoon?”

Game of Thrones opastettu kierros Dubrovnikissa

Saman rannan kivilaiturilla kuvattiin kohtaus, jossa Pikkusormi tapasi Sansan tämän miettiessä pakenemista Punalinnasta.

Nyt rannassa oli keltaisten kanoottien rivistöjä. Melontaseura oli saanut Josipin mukaan ihan kivat korvaukset poistumisesta kuvausten ajaksi.

Kierros osoittautui kokonaisuudessaan hauskaksi. Josipilla oli mukanaan kansio, josta hän näytti kuvia sarjan kohtauksista aina sillä paikalla, jossa olimme. Osallistujat saivat halutessaan asettua valokuvattavaksi. Josip otti osallistujien omilla kännyköillä kuvia, joissa näkyi sekä kohtaus paperilla että poseeraavat henkilöt taustalla. Hauska matkamuisto!

Game of Thrones kierros Pikkusormi ja Sansa

Game of Thrones kierros MustalahtiHostelliin sammunut näyttelijä ja lavastajien työ

Josip kertoi kuvauskohteiden lisäksi sarjan huimasta, kausi toisensa jälkeen kasvaneesta budjetista. Esimerkiksi asukkaille, ravintoloille ja niiden koko henkilökunnalle tuli tietenkin maksaa, jotta vaikkapa kuvauksessa käytetty katu saatiin tyhjäksi.

Hän kertoi myös näyttelijöiden sulautumisesta paikallisten ihmisten pariin. Eräskin hostelli Dubrovnikissa on kasvattanut asiakaskuntaansa sen jälkeen hurjasti, kun paikallisten kanssa ryyppäämässä ollut, Tyrion Lannisteria esittävä Peter Dinklage, oli simahtanut hostellin aulan sohvalle viettäen siinä yönsä. Todisteena tästä Josipilla oli kansiossaan kuva unten mailla olevasta suosikkinäyttelijästä.

Oli kiinnostavaa kuulla myös lavastustyöstä. Kuten monissa vanhoissa kaupungeissa, myös Dubrovnikissa sähköjohdot kulkevat usein talojen ulkoseiniä pitkin. Näitä ja muita aikakauteen sopimattomia virheitä peittämään oli oma somistusryhmä, joka peitti johdot ja virheet kukka-asetelmilla ja kasveilla.

Game of Thrones Lovrijenacin linnoituksessa

Monet Game of Thronesin kohtauksista on kuvattu Dubrovnikin muurien ulkopuolella viereisessä Lovrijenacin linnoituksessa. Hikisen ylösnousun varrella meille avautuivat upeat maisemat Dubrovnikin vanhaan kaupunkiin ja merenlahdelle.

Dubrovnikin vanha kaupunki

Lovrijenacin linnoituksessa näimme mm. areenan, jossa kuvattiin kuningas Joffreyn nimipäiväkohtaus. Opas kertoi linnoituksen ovien olevan niin ahtaat, ettei sinne saa kuljetettua esimerkiksi stunttipatjaa. Niinpä nimipäiväkohtauksessa taistellut stunttiparka sai pudota pahvilaatikkojen päälle – ne kun mahtuivat taiteltuina ovista sisään.

Ja ihan samoilla kohdilla, kuvakulmaa ja kerrosta vaihtaen, on kuvattu monia salaisia keskustelukohtauksia sarjan hahmojen kesken.

Lovrijenacin linnoitus Dubrovnik

Game of Thrones kierros DubrovnikGame of Thrones -kierroksen huipennus: Shame Walk

Kierroksen lopuksi kuljimme vielä Dubrovnikin vanhaan kaupunkiin portaille, joissa Cersei suoritti niin sanotun Shame Walkin. Tässäkin oli mahdollisuus asettua kuvattavaksi. Vaatteet sai pitää päällä, vaikka Cersei – tai siis hänen sijaisnäyttelijänsä – suoritti häpeäkävelynsä alastomana. Tässä kohtaa päättyi virallinen kierros, joka kesti 1,5 tuntia.

dubrovnik game of thrones shame walk

Halukaat saivat vielä kierroksen jälkeen lähteä Josipin mukaan yhteen Dubrovnikin monista, Game of Thrones ja Star Wars -kamaa myyvistä kaupoista, jossa oli replika sarjan himoitusta valtaistuimesta. Dubrovnikissa on siis kuvattu myös Star Wars: The Last Jedi -elokuvaa ja sen elokuvan tunnelmiin löytyy omat kierroksensa faneille.

Siinä me innokkaat turistit sitten istuimme valtaistuimella vuoronperään, hymyilimme hölmöinä ja hikisinä, ja otimme toisistamme valokuvia.

Toinen vastaavanlainen valtaistuinreplika on muuten Lokrumin saarella, kymmenen minuutin lauttamatkan päässä Dubrovinikista.

Oletko sinä käynyt Game of Thronesin tai muun sarjan tai elokuvan innoittamana matkoillasi kuvauskohteissa? Oletko reissannut niihin ihan varta vasten fanituksen takia?

10 Comments Write a comment

Matkoista ja kauniista asioista inspiroituva copywriter, toimittaja ja yrittäjä.

10 Comments

 • Piyya 3.12.2018

  Dubrovnik on varmasti kohteena sellainen, että antaisi ihan paljon sellaisenaankin. Tämä Game of Thornes oli kyllä hauska tvisti matkallesi ja matkakokemuksena meille muillekin. Tuollainen reitti näyttää varmasti ihan uuden puolen kaupungista, joka jäisi muuten näkemättä.

  • Anita 5.12.2018

   Dubrovnikissa ja ympäristössä on tosiaan paljon nähtävää vaikka ilman tällaista kierrostakin. Kirjoitan myöhemmin blogiin mm. Cavtatista ja Lokrumin saaresta. Elokuun alun helteellä hauska yllätys Dubrovnikissa oli joulukauppa – ainoat ostokseni ko. reissulta olivatkin kaksi uutta joulupalloa!

 • Sanna I Seven Seas 5.12.2018

  Piti ihan uteliaisuutta katsoa, että missä sarjaa on kuvattu, koska olen käynyt Dubrovnikissa, mutta koska en seuraa sarjaa niin en osaa hahmottaa kuvauspaikkoja 🙂
  Yleensä kyllä kaikki elokuva lokaatiot ja miksei sarjakin on tosi mielenkiintoisia aina. Oon myöskin ymmärtänyt, että Dubrovnik on noussut ihan hurjan suosituksi nimenomaan tuon sarjan vuoksi.

  • Anita 7.12.2018

   Dubrovnikista on tullut suosittu myös tuon sarjan takia – ehkä jopa liiankin suosittu, koska kesällä siellä oli todella vilkasta. Jos haluaa nauttia kauniista kaupungista ilman ihmismassoja, niin suosittelen matkustamaan off-seasonina.
   Game of Thronesia on kuvattu tietääkseni myös ainakin Irlannissa, Marokossa ja muistaakseni myös Portugalissa.

 • Sini 6.12.2018

  Mä aloin katsoa GOT’ia myöhään. 6 kautta oli jo ilmestynyt. En innostu helposti uusista jutuista. Mutta sitten eräänä vapaapäivänä, kun oli tekemisen puute, päätin kokeilla, onko GOT niin hyvä kuin, mistä puhutaan. Katsoin ekan kauden parissa päivässä. Kun sain 6 kautta loppuun, aloitin kierroksen alusta. 7.s kausi ilmestyi sopivasti, kun toinen kierros pääsi loppuun. Tänä vuonna olen käynyt Maltalla 1.s kauden kuvauspaikoilla ja Irlannissa GOT-kierroksella. Ensi viikolla lähden Marokkoon. Mun kohde on Marrakesh, mutta teen sieltä päiväretket paikkoihin Essaouira ja Ait Benhaddou, jotka ovat Astapor ja Yunkai, joissa Daenerys Targaryen hankki joukkojaan. Duprovnik is totally on my list. On tosi huikeeta käydä paikoissa, joissa omaa suosikkisarjaa on kuvattu. 🙂

  • Anita 7.12.2018

   Minä katsoin tosiaan kaikki 7 tuotantokautta viime kesänä, enimmillään 3 jaksoa per ilta. 8. tuotantokausihan tulee ensi vuonna, joten en tiedä jaksanko katsoa noita enää uudelleen ennen sitä. Nyt syksyllä luin ensimmäisen kirjan Tulen ja Jään laulu -kirjasarjasta, johon sarja perustuu.
   Irlannin GOT-kohteista olen myös kuullut. Marokkoon haluaisin mennä muuten vaan, mutta nuohan voisi olla sitten myös tutustumiskohteena, kunhan sinne asti pääsen. Ihanaa reissua sinulle, Marokko on yksi haavekohteeni!

 • Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 7.12.2018

  Onoa varmasti ollut hauskaa saada kuulla vähän nippelitietoa kuvauksista yms. Ite yövyin viime kesänä Dubrovnikissa yhden yön matkalla Montenegroon. Kaupunki oli kyllä kaunis enkö yhtään ihmettele miksi sarjaa on siellä kuvattu.

  • Anita 8.12.2018

   Vanhat kujat ovat hyvä lavaste. Jännä ajatella, että vaikka 1. tuotantokauden kaupunkikohtauksest kuvattiin Maltan Vallettassa, niin eroja ei kuitenkaan huomaa jaksoja katsoessa, ainakaan kovin hyvin.

 • Antti / Lanttimatkat 8.12.2018

  Näyttää hienolta ja GoT on upea sarja, mutta pelkään pahoin liiallisen turismin olevan liian raskas tuolle alueelle.

  Toivottavasti olen väärässä ja tämä hoidetaan paremmin kuin Thaimaan The beach ranta 🙂

  Näytti todella kivalta paikalta ja tuollainen kierros olisi varmaan aika kiva.

  • Anita 8.12.2018

   Tämä on totta, että herkät vanhat kaupungit ja alueet eivät kestä satojentuhansien jalkojen kulutusta. Itsekin haluaisin nähdä esim. Italian Cinque Terren, mutta kun olen lukenut alueiden vaurioitumisesta, olen tyytynyt kuvien ihasteluun. Kierros oli tosi kiva ja informatiivinen.

Leave a Reply