florian

Confiserie Florian: satujen pieni karamellitehdas Etelä-Ranskassa

Matkajutut

Confiserie Florian -karamellitehdas Etelä-Ranskassa on yksi mielenkiintoisimpia kohteita, joihin olen matkoillani ”ajautunut”. Kuinka sinne päädyin?

Olen viime aikoina päivittänyt Instagramiin kuvia soolomatkaltani Etelä-Ranskasta. Matkallani asuin ja tein etätöitä Nizzan lähellä rennossa Vencen kaupungissa, pikkuruisessa Le-bar-sur-Loup -nimisessä kylässä sekä tunnetummassa Villefranche-sur-Merissä. Työpäivien jälkeen hyppäsin bussiin ja tutustuin lähiseudun kyliin ja nähtävyyksiin.

Le-bar-sur-Loupissa asuessani airbnb-emäntäni suositteli minulle tutustumiskohteeksi Confiserie Florianin karamelli- ja suklaatehdasta läheisessä Pont-du-Loupissa. Suklaata ja karkkia, sehän vaan sopii!

Confiserie Florian: raaka-aineena suklaa, orvokit, ruusut ja rautayrtti

Kun nousin bussista Pont-du-Loupissa, mietin missähän kyseinen tehdas mahtaa olla. Mielessäni siinsi Fazerin kaltainen, laatikkomainen teollisuuskiinteistö.

Kävelin tienvartta ylöspäin seuraten, minne muut suuntaavat. Ja siinä se oli: hurmaava vanha rakennus, oikea satujen pieni karamellitehdas. Täällä ei voi kyllä olla mitään massiivista tuotantoa, ajattelin.

confiserieflorian

Kurkkasin ensin myymälään, jonka pöydät notkuivat makeaa: marmeladeja, sokeriin säilöttyjä klementiinejä ja kovia hedelmäkarkkeja hienosti pakattuina. Maistiaisia oli tarjolla jokaisessa pöydässä. Karamelleissa, suklaassa ja marmeladeissa mausteena olivat mm. orvokin kukat, ruusun terälehdet, jasmiini ja verbenan eli rautayrtin lehdet.

Hinnat vähän hirvittivät, mutta tiesin, että nyt ollaan jonkun niin erikoisen äärellä, että täältä lähtee varmasti mukaan tuliaisia.

confiserie_florian_myymala

Sain kuulla, että tehtaan puolella järjestetään ilmaisia, opastettuja tutustumiskierroksia puolen tunnin välein. Sinne siis!

Confiserie Florian ja vaikutuksen tehnyt tehdaskierros

Opastettu kierros kestäisi noin puoli tuntia, jonka jälkeen minulla olisi mahdollisuus palata tekemään ne tuliaisostokset.

Kun astuimme tehdassaliin, suuni loksahti auki. Aivan kuin olisin hypännyt 100 vuotta ajassa taaksepäin.

Tehdas on perustettu vuonna 1921, ja siellä käytetään edelleen samoja laitteita, kuin tehtaan alkuaikoina.

confiserie_florian_candymachineLaitteita katsellessani ja esimerkiksi sokeroitujen terälehtien tuotantoprosessista kuullessani olin vaikuttunut. Prosessi ei ole maailman nopein ja kaikki tehdään käsityönä, alkuperäisillä laitteilla. Nyt ymmärsin tuotteiden hinnankin paremmin.

Mielenkiintoisin tehtaan tuote olivatkin mielestäni juuri sokeroidut orvokin, ruusun ja verbenan terälehdet ja lehdet. Toinen hauska tuote oli suklaa, johon oli mausteeksi upotettu ruusun tai orvokin terälehtiä.

confiserie_florian_teralehdet

Saisinko tuotteista migreenin?

Saan perinteisen kurtturuusun tuoksusta helposti päänsärkyä, joten minulla oli varovaiset ennakkoluulot tuotteiden maistamista kohtaan. Otin kuitenkin rohkeasti riskin ja yllätyin positiivisesti. Sekä orvokkikarkit että ruususuklaa eivät maistuneet siltä, että olisin kaatanut suuhuni suihkusaippuaa. Ne maistuivat vain…puhtaasti suklaalta, orvokilta ja ruusulta! En saanut päänsärkyä.

Orvokkeja Tourrettes-sur-Loupista, orvokkien kylästä

Orvokit tehtaaseen tulevat Tourrettes-sur-Loupin alueelta, jonka osa Pont du Loup on. Tourrettes-sur-Loupissa viljellään orvokkia marraskuusta maaliskuuhun. Kylä tunnetaankin nimellä ”orvokkien kylä”

Kävin eräänä toisena päivänä vierailulla kyseisen keskiaikaisen kylän vanhassa keskustassa. Siellä oli vastassa melkoisen huumaava orvokkien tuoksu. Orvokkia oli matkailijoille tarjolla niin liköörissä kuin jäätelössä. Olen kirjoittanut orvokinmakuisesta retkestäni Tourrettes-sur-Loupiin oman blogipostauksen, jos haluat lukea siitä lisää.

florian_klementiinit

Confiserie Florian ostokset: tuotteita saa myös lentokentältä

Tehdaskierroksen jälkeen noukin myymälästä tuliaisiksi mukaani niin orvokki- kuin ruususuklaata, sekä tietenkin niitä sokeroituja terälehtiä kotona tarjottavaksi ja ihmeteltäväksi.

Jos et reissullasi ehdi piipahtaa tässä vaikuttavassa pienessä tehtaassa, niin ei hätää. Nizzan lentokentän tax-freessa huomasin, että Confiserie Florianin tuotteet ovat siellä hyvin edustettuina. Ilman tehdasvierailua en olisi varmaan kiinnittänyt niihin sen kummemmin huomiota. Varaudu kuitenkin siihen, että suklaalevy on ”hieman” arvokkaampi, kuin tuttu Fazerin sininen!

Tehtaan myymälöitä löytyy myös läheisistä kaupungista, kuten Grassesta ja Nizzasta. Nizzassa myymälän osoite on 14, Quai Papacino.

Lue Ranskan kokemuksistani myös:

Maman lähti Ranskaan – yrittäjä etätöissä ulkomailla
Saint Jeannet: kuokkavieraana viinitastingissä
Roseeviiniä isoäidin kanssa – kuinka Etelä-Ranska ja Vence veivät sydämeni

 

8 Comments Write a comment

Matkoista ja kauniista asioista inspiroituva copywriter, toimittaja ja yrittäjä.

8 Comments

 • Tanja / Tädin ja tytön matkablogi 21.10.2018

  Ihana paikka! Nam! Tuonne mä haluan 😍🤩
  Parasta matkoilla ovat juuri tällaiset sattuma- tai suosituslöydöt! Kiitos 🌸

  • Anita 22.10.2018

   Mulla sattui tälle matkalle useampikin kohde, joihin en mitenkään hirveästi suunnitellut ennakkoon tutustuvani, mutta jotka osoittautuivat paikan päällä tosi kivoiksi! Tuo Pont-de-Loup ei ole kaukana Nizzasta, ja bussilla pääsee muutaman vaihdon kanssa. Kaikki Nizzaa ympäröivät kylät ja pikkukaupungit ovat mielestäni ihania ja ”aitoja”. Bussiliputkin on alkaen 1,5 e kahden kylän väli, joten halpaa tutustua.

 • Anna K. - Kaukaa haettua 26.10.2018

  Aivan ihanan oloinen paikka! Tällaiset paikat on todella mielenkiintoisia, missä tuotteet valmistetaan edelleen käsin ja samoilla vanhoilla laitteilla kuin muinoin.
  Idea etätyöstä Ranskan Rivieralla on myös aivan huippu, tuo on mun lempialuetta Kreikan saarten lisäksi.Nauti! 🙂

  • Anita 29.10.2018

   Juu, tuo käynti oli todella kuin hyppäys menneeseen. Tämä postaus oli muistelu, olin tuolla etätyössä vuonna 2016, mutta näin talven tullessa on ihana haaveilla uudesta etätyöreissusta lähivuosina. 😉

 • Susanna 27.10.2018

  Mielenkiintoinen kokemus, Ranskassa riittää nähtävää

  • Anita 29.10.2018

   Todellakin riittää. Ranska ei ole vain Pariisi tai Nizza tai joku muu suurempi kaupunki. Olen itse saanut Ranskasta enemmän irti juuri niiden ulkopuolella.

 • Mika / Lähtöportti 29.10.2018

  Todella mielenkiintoiselta näyttävä paikka ja olisi ihan varmasti meidän koko perheen mieleen! Harmi kun kuulin tästä vasta nyt, mutta laitan tämän ehdottomasti muistiin tulevia reissuja varten. Kolme vuotta sitten ihastuttiin Gourdoniin, joka näyttää olevan kartalla ihan Pont-du-Loupin vieressä.

  • Anita 30.10.2018

   Tuo tehdas oli kyllä yllättävä löytö. Varmasti olisi myös lasten mieleen! Tuolla seudulla on niin paljon hienoja kyliä, joten varmasti suuntaan sinne itsekin uudelleen löytöretkille.

Leave a Reply