Comino ja saaren Blue Lagoon on ihana kohde pulahtaa uimaan uskomattoman turkoosiin veteen.

Sinisen 50 sävyä: Comino, Gozo & laguunit

Matkajutut

Comino, sen kuuluisa Sininen Laguuni ja Gozo ovat hieno päiväretken kohde sen jälkeen, kun Maltan pääsaari on koluttu. Cominon ja Gozon saaret sijaitsevat vain pienen lauttamatkan päässä Maltan saarelta. Sinisen laguunin (Blue Lagoon of Comino) sinisen eri sävyissä hohtava vesi ja luolat ovat upeita! Vettä voisi tuijottaa tuntikausia.

Saarikuljetuksia ja retkiä Cominolle ja Gozolle on ostettavissa kaikista turistikeskuksista. Lyhyin matka, noin puoli tuntia, on Cirkewwasta. Pidemmästä merimatkasta voi nauttia, jos lähtösatamana on Sliema.

Ostimme oman retkemme Hornblower Cruises, joka liikennöi hotellimme läheltä Bugibbasta. Bugibbasta matka Cominolle kesti noin tunnin. Reissu oli varsin edullinen: lauttamatkan perushinta Cominolle oli 20 euroa sisältäen kuljetukset hotellilta ja takaisin hotellille. Matkalla oli mahdollisuus jäädä nauttimaan vain Cominon saaresta ja sen turkoosista laguunista. Jos halusi lisäksi lähteä Gozon kiertoajelulle, lisähinta oli 5 euroa. Valitsimme 25 euron paketin, johon sisältyi 3 tuntia Gozolla.

Tähän hintaan meillä kertyi päälle vielä veneajelut sekä Cominon että Gozon luolille (5 e/ajelu). Ne olivat vapaaehtoisia mutta hintansa arvoisia.

Hornblower-lautalla pääsi kätevästi Cominolle ja Gozolle.

Superhyvin organisoitu lauttamatka

Kuljetus hotellin edessä oli ajallaan kuten luvattiin. Bugibbassa lautalle siirtyminen ja ohjeistus lautalla päivän aikatauluista oli erittäin hyvin organisoitu – kaikki aikataulut esitettiin selkeästi sekä kuulutettuna että infotauluin. Mitään kysyttävää ei jäänyt. Matkan aikana oli mahdollisuus ostaa edullisesti pieniä ruoka-annoksia aluksen keittiöstä.

Hornblower rantautui pienen matkan päähän Cominon hiekkarannasta, kiinnittyen kalliorantaan. Tässä kohtaa oli mahdollisuus lähteä kiertämään Cominoa omatoimisesti ja palata laivalle myöhemmin. Alukselta kerrotiin, että hiekkaranta on pienen kävelymatkan päässä, mutta laivalta uiminen on väljempää, koska hiekkaranta ei ole suurensuuri.

Sinisen 50 sävyä – Comino ja Sininen Laguuni

Cominon Sininen Laguuni on paikka, jonne voisi jäädä – no vaikka viikoksi, jos arvostaa luontoa muttei kaipaa muuta vilskettä. Cominon saarella on yksi ainoa hotelli eikä ollenkaan autoliikennettä.

Missään muualla en ole nähnyt näin paljon veden erilaisia sinisen sävyjä, vaalean turkoosista syvään hohtavaan ultramariiniin ja indigonsiniseen.

Heti rantautumisen jälkeen aluksen toiselta puolelta pääsi pulahtamaan portaita pitkin laguuniin. Ja mikä hauskinta, aluksen kannelta vesirajaan laskettiin liukumäki, joka sopi sekä aikuisille että lapsille. Alukselta oli lainattavissa myös snorkkeleita. Lautta viivähti rannassa 1,5 tuntia, jonka jälkeen se kuljetti halukkaat Gozolle ja palasi takaisin Cominon rantaan uimareiden ja saareen tutustujien tukikohdaksi.

Sinisessä laguunissa olisi voinut polskia vaikka koko lämpöisen päivän.

Toiselle puolelle alusta saapui pikavene, jonka kyydissä oli mahdollisuus tehdä pieni tutkimusmatka Cominon saaren luoliin. Crazy Maniksi esittäytynyt kuski (hieman mutta ei liikaa monimielisine juttuineen) oli oikea hulvaton päivän piristys! Luolat, niiden muodostumat ja koko retki sai aivan uusia ulottuvuuksia tämän selkeästi työtään rakastavan miehen opastamana.

Gozo: Unescon maailmanperintökohde Victoria ja Inland Sea

Ihanan uintihetken ja kreisin veneajelun jälkeen suuntasimme Gozon saarelle. Satamassa meitä odotti kuljetus pikkubusseilla pääkaupunki Victoriaan.

Victoriassa meillä oli vajaa tunti aikaa kierrellä vanhaa linnoituskaupunkia, joka on yksi Unescon Maltalla sijaitsevista maailmaperintökohteista. Aika riitti piipahtamiseen hienossa linnoituksessa ja jäätelöllä. Paahteisena päivänä alkoi tosin pian tehdä mieli takaisin Cominon laguunille virkistymään.

Gozon saaren pääkaupunki Victoria linnoituksineen on Unescon maailmanperintökohde

Victoriasta siirryimme tutustumaan Gharbin kylän lähellä kohoavaan, vaikuttavaan Ta’ Pinu -basilikaan. Teimme paikalla vain pienen, noin 15 minuutin pysähdyksen. Maltalla kirkkoihin tulee mennä olkapäät peitettyinä. Olimme varautuneet tähän, mutta turisteja oli ajateltu: kirkon ovella oli lainahuiveja. Basilika on monien roomalaiskatolisten pyhiinvaelluskohde. Tarinat kertovat ihmisten saapuvan tänne rukoilemaan erityisesti oman tai läheistensä terveyden puolesta.

Viimeisenä kohteena Gozolla oli Inland Sea – nimensä mukaisesti sisämaahan ”syöpynyt” laguuni. Avomerelle avautuvasta luolasta kulkivat sulassa sovussa niin uimarit, sukeltajat kuin veneilijät toisiaan varoen. Tämä tuskin onnistuisi maissa, joissa pidetään tiukasti kiinni erilaisista turvallisuussäännöistä.

Kävimme veneellä kurkkaamassa paikkaa, jossa aiemmin sijaitsi maaliskuussa 2017 romahtanut kuuluisa nähtävyys Azure Window. Vaikka tätä yhtä Malta symboleista ei enää ole, on paikka edelleen erityisesti sukeltajien suosiossa – romahtaneen muodostelman juurella sijaitsee vedenalainen luola Blue Grotto.

Inland Sea Gozolla on luonnon sisämaahan muovaama laguuni, joka on uimareiden ja sukeltajien suosiossa.

Haaveissa paluu siniselle laguunille (ei se korni leffa!)

Paluumatkalla Hornblower heitti vielä kiekan Cominon kupeessa sijaisevien erikoisten kalkkikivimuodostelmien, kuten elefantin pää -kalliomuodostelman lähelle. Laivalla pääsi jopa sisään joihinkin suurempiin luoliin.

Kokonaisuudessaan matka oli hyvin järjestetty ja hintansa arvoinen. Päivämatkalla tosin näkee vain pintaraapaisun molemmista saarista, joten syvällisempikin tutustuminen saariin ja paluu siniselle laguunille vaikka kokonaisen rantapäivän tai loman viettoon jäi houkuttelemaan.

Oletko sinä käynyt Cominolla tai Gozolla, kuinka sinne menit, ja mikä oli mieleenpainuvinta?

Jos Malta on vielä kokonaan käymättä, niin lue myös 5 vinkkiäni Maltalle erilaisiin matkatoiveisiin!

2 Comments Write a comment

Matkoista ja kauniista asioista inspiroituva copywriter, toimittaja ja yrittäjä.

2 Comments

  • Tupuna 10.11.2017

    Ihana turkoosi meri <3 Selviän talven yli ainoastaan suunnittelemalla seuraavaa reissua aurinkoon!

    • Anita 11.11.2017

      Kyllä! Kun marraskuun pimeys puuduttaa, on ihanaa tuijottaa kuvia turkoosista merestä!

Leave a Reply