Aavikolta keitaalle: UNESCO:n maailmanperintökohde Al Ain Oasis ja Al Jahili Fort -linnoitus

Matkajutut

Al Ainin ”aavikkoretkellä” joulukuun 2017 lopussa kohteenamme oli myös Al Ain Oasis, joka on luokiteltu UNESCO:n maailmanperintökohteeksi. Niinpä laskeuduimme Jebel Hafeetin 1240 metrin korkeudesta serpentiinitietä alas aavikolle korvien poksuessa, ja jatkoimme matkaa kukkulan alapuolella siintävään Al Ainin kaupunkiin.

Monissa mainoslauseissa käytetty ”keidas kaupungin keskellä” tulee Al Ainissa oikeasti todeksi. Al Ain Oasis on laajuudeltaan 1200 hehtaaria. Keitaalla kasvaa 147 000 taatelipalmua, jotka tuottavat edelleen taateleita käyttöön eli syötäväksi. Taatelilajeja kasvaa noin 150 erilaista.

Kautta keitaan kulkee ikivanha, erikoinen kastelujärjestelmä (tässä kuvassa kunnostettua pätkää), jonka avulla palmut ovat pysyneet elossa keskellä paahtavaa aavikkoa ja kaupunkia.

Keitaalle on useampia sisäänmenoportteja. Sillä portilla, josta me menimme sisälle, oli muutamia ruokapaikkoja sekä käsityöläisiä myymässä tuotteitaan. Itämainen musiikki saatteli meidät syvemmälle puiden katveeseen. Keskellä keidasta oli pieni kioski (joka ei ollut avoinna) ja piknikpöytiä eväiden syömiseen.

Al Ain Oasis, keidas kaupungin keskellä

Kävely keitaan halki tieltä poikkeamatta kestää noin puoli tuntia, mutta tieltä poiketen ja keidasta kierrellen vielä enemmän. Paikka on melkoinen sokkelo, joten on hyvä seurata karttaa, jonka saa ilmaiseksi portilta. Mekin puikahdimme poislähtiessämme ulos keitaalta ihan eri kohdasta, kuin mitä arvioimme! Ja pidän suuntavaistoani hyvänä…

Matkaa keitaalla voi taittaa myös golfauton kyydissä tai pyöräillen (vuokrapyöriä on saatavilla), mutta oma auto on jätettävä ulkopuolelle. Sisäänpääsy keitaalle on ilmainen, joten kohde sopii hyvin budjettimatkailijalle.

Lenkille Unescon maailmanperintökohteeseen?

Meidän retkiaikanamme ei ollut kuuma eikä sesonki, joten saimme käyskennellä lähes tyhjillä teillä. Vehreiden lehvästöjen katveessa oli mukava kävellä auringolta suojassa.

Googlettelin, että Al Ain Oasiksella järjestetään aika ajoin erilaisia tapahtumia. Voisin kuvitella, että sesonkiaikana iltaisin keidas voisi täyttyä musiikista, esityksistä, ruokakojuista, valoista ja ihmisistä – silloin siellä olisi varmaan mahtavaa vierailla.

Jos suuntaat keitaalle kesäkuumalla, muista varata mukaan riittävästi juomavettä ja hyvät kengät! Paikalliset myös lenkkeilevät täällä, joten tämä on urheiluhulluille hyvä lenkkikohde!

Al Jahili Fort – linnoitus, joka vartioi keitaan palmuja

Al Ain Oasiksen olemassaololle tärkeä on ollut Al Jahili Fort -linnoitus, jossa kävimme samalla reissulla. Al Jahili Fort pystytettiin vuonna 1891 puolustamaan kaupunkia ja Al Ain Oasiksen arvokkaita taatelipalmuja.

Tyyliltään linnoitus edustaa perinteistä arabialaista arkkitehtuuria. Paikassa pystyi helposti kuvittelemaan, kuinka sapelein varustautuneet vartijat seisoisivat pääportilla tukkien kulkumme tuimalla katseellaan…

Mutta ei hätää. Linnoituksen portilla oli ystävällinen vartija toivottamassa meidät tervetulleiksi. Sisäpihalla oli pieni info ja museokauppa, jossa oli myynnissä mm. kirjallisuutta ja postikortteja. Linnoituksessa voi kierrellä vapaasti tutustuen linnoitukseen ja näyttelyihin.

Kuin jättimäinen hiekkakakku

Hauskinta täällä oli varmaankin kiipeäminen jättikokoisen hiekkakakun näköiseen torniin. Tornissa voi hiipiä aivan hiljaa – muun muassa hiekasta, lannasta ja heinästä rakennetussa linnoituksessa ei askelten töminä kuulu!

Linnoituksen sisäosissa hurmasivat taidokkaasti tehdyt ikkuna-aukot. Ne olivat kaikki erilaisia ja suodattivat auringonsäteet kauniisti.

Nuori kuningas metsästyshaukkoineen

Tutustuimme myös linnoituksen historiasta kertovaan näyttelyyn sekä valokuvanäyttelyyn. Valokuvanäyttely on pysyvä, ja sen aiheena on brittiläisen kirjailijan Wilfred Thesigerin lukuisat matkat Arabian aavikoille toisen maailmansodan jälkeen ja metsästysretket itsensä kuninkaan kanssa. Monissa näyttelyn kuvissa metsästyshaukka istuikin nuoren kuninkaan käsivarrella.

Valokuvien lisäksi näyttelyssä oli esillä pätkiä Thesigerin kirjoittamista teksteistä. Ne kuulostivat niin houkuttelevilta matkakuvauksilta, että täytyy varmaan suunnata kirjastoon etsimään Thesigerin teoksia! Ainakin pienen tiedonetsinnän tuloksena Thesigerin teosta ”Arabian Sands” kutsutaan matkakirjallisuuden klassikoksi. Oletko sinä lukenut?

 

12 Comments Write a comment

Matkoista ja kauniista asioista inspiroituva copywriter, toimittaja ja yrittäjä.

12 Comments

 • Johanna / hellan ja viinilasin välissä 29.1.2018

  Onpa kaunis paikka ja vaikka en urheiluhullu olekaan niin voisin kyllä kuvitella itseni tuonne palmujen katveeseen lenkkeilemään. 🙂

  • Anita 30.1.2018

   Joulukuun viileydessä (+20-+25) oli ihan hyvä kävelylenkkeillä! En kyllä tiedä juokseeko kukaan tuolla sitten kesällä +50 asteessa!

 • Ansku BCN 29.1.2018

  UNESCO:n maailmanperintökohteiden bongailijana tämä olisi minulle ehdoton retkikohde, jos tuonne päin matkustaisin :). Mielenkiintoisen kuuloinen paikka!

  • Anita 30.1.2018

   Nonniin, nyt uusi kohde siis listoilla! 😉 Abu Dhabissa on ilmeisesti paljon muitakin UNESCO:n maailmanperintökohteita. En kyllä muista mitä, kun en ole niiden perässä matkustellut. Tämänkin kohteen status selvisi minulle vasta paikan päällä. Pitäisi ilmeisesti sivistää itseään vähän enemmän… 🙂

 • Minna -Ku ite tekee 3.2.2018

  Kuulostaapa mielenkiintoiselta kohteelta! Ikinä en tuolla päin maailmaa ole matkannut. Todella kauniilta näyttää tuo hiekkalinna, voin vain kuvitella miltä se näyttää ilta-auringossa 🙂

  • Anita 6.2.2018

   Totta, tuo olisi kiva nähdä vielä ilta-auringossakin!

 • Travelloverin Annika 3.2.2018

  Onpa mielenkiintoinen! Historiallisissa kohteissa on jännä nähdä, miten joitain juttuja on osattu hoitaa jo vuosisatoja, vaikka tuo kastelujärjestelmä. Eipä se kovin moderni ole, mutta jos toimii, ei muuta tarvita!

  • Anita 6.2.2018

   Tuolla olisi ollut myös erillinen näyttely kastelujärjestelmästä, mutta jätimme sen väliin, kun aika alkoi loppua kesken. Ihminen on kyllä keskinyt kaikenlaista, ja onneksi kaikkea vanhaa ei tuhota vaan vanhastakin pidetään huolta!

 • sari 4.2.2018

  Minua ei ole Dubai eikä Abu Dhabi juurikaan kiinnostanut kun olen ymmärtänyt, että mitään aitoa siellä ei ole. Mutta nyt alkaa niitäkin kohteita löytymään jotka kiinnostaa. Eli täällä on yksi Unesco kohde fani!

  • Anita 6.2.2018

   Jos on mahdollisuus lähteä Dubain ja Abu Dhabin ”viihde- ja bling bling -alueiden” ulkopuolelle, niin kyllä sieltä löytyy muutakin kiinnostavaa. Onneksi minulla oli hyvät paikallisoppaat, jotka veivät minut Al Ainiin Oasikselle ja Jebel Hafeet -vuorelle, josta olen kirjoittanut myös postauksen. Pitisiköhän alkaa kohdebongariksi, hmmm?

 • Anna-Katri / Adalmina's Adventures 4.2.2018

  Näyttää kyllä seesteiseltä paikalta palmupuineen. Olisipa kyllä mahtavaa olla nyt noissa maisemissa ja lämpötiloissa. 🙂

  • Anita 6.2.2018

   Oli seesteinen paikka kyllä! Lämpöä olisi vuodenvaihteessa voinut olla vaikka vähän enemmänkin. 😉

Leave a Reply