Savusauna, kesän parhaita juttuja

Inspiraatiota

Pidin viime viikon kesälomaa, ja vietin sen lapsuudenmaisemissani Kainuussa lasten kanssa. Jokakesäinen traditiomme on savusaunan lämmitys kesämökillä Suomussalmella. Savusaunan lämmittäminen on oma operaationsa, joka kestää noin neljä tuntia. Halkojen kantaminen, veden kantaminen saunan kuumavesipataan, räppänöiden aukominen, tulen vahtiminen, lauteiden huuhtelu ja viimeksi niin sanotut tikkulöylyt tai häkälöylyt, jonka jälkeen sauna on valmis kylpijöille.

Lämmittämisen aikana ehtii hyvin sitoa koivuvastan tai vaikka useamman. Juniorit passitetaan kantamaan järvestä sankolla lisää vettä saaveihin, jotta saunoessa saadaan sekoitettua sopivaa pesuvettä. Halkoja lisätessä silmiä kirvelee ja yskittää, muttta se ei haittaa, kun edessä on lupaus tulevasta rentoutumisesta savusaunan mustilla lauteilla.

Savusauna: nostalgiaa Kainuun korpimailla

Minulle tulevat savusaunasta aina mieleen lapsuuden kesät samoilla seuduilla. Toisessa mummolassani Kainuun syrjäseudulla ei tuolloin edes ollut muuta saunaa kuin savusauna! Mieleeni on elävästi jäänyt muutama asia mummolan savusaunan ikkunalaudalla: Linna-shampoo-pullo, sitruunantuoksuinen Sunlight-saippua, ukin partahöylä ja pieni peili. Tuota saippuaa ja shampoota lienee kaupoissa vieläkin?

Savusaunassa tunnelma on yksi maailman rauhoittavimmista. Mistään ei kuulu sähkökiukaan napsahduksia tai puukiukaan tulen rätinää. Kun painat kasvosi saunavastaan ja hengität syvään koivun tuoksua, olo on täydellinen.

Puoli tuntia savusaunassa olisi rikos

Koska savusaunaa lämmitetään niin kauan, ei siellä parane kylpeä vain pikaista puolituntista. Saunassa viipyilee mielellään parikin tuntia, ja sieltä käydään pulahtamassa useamman kerran järvessä. Kainuulaisten järvien vesi on useimmiten melko hyistä läpi kesän. Aivan kuten avannossa, ensimmäisen pulahduksen jälkeen seuraavat kerrat ovat helpompia. Pitkän saunomisen aikana mukana on tietenkin myös janojuomaa. Vesi ja mehu ovat parhaimmat, vaikka aikuisilla saattaakin olla mukana myös olunen tai vastaava… Välillä ropsitaan vastalla niin että kuumottaa!

Savusaunassa käymisen jälkeen mieli on rentoutunut, eikä haittaa, vaikka pesuista huolimatta hiukset saattavat tuoksua hentoisesti savulle vielä viikonkin päästä! Onnelliset varpaat ja savuntuoksuiset hiukset, niistä on hyvä kesämieli tehty!

Makkaraa ja muurinpohjalettuja iltapalaksi

Hiilet savusaunan kiukaan alta kannetaan ennen saunomista kesämökin kodan nuotioon. Saunomisen jälkeen traditioihimme kuuluu makkaranpaisto valmiilla, kuumilla hiilillä. Jälkkäriksi vielä muurinpohjalettuja mansikkahillon ja kermavaahdon kanssa. Kyllä on illalla hyvä köllähtää mahan viereen maate ja nukahtaa kesäillan rauhaan.

 

2 Comments Write a comment

Matkoista ja kauniista asioista inspiroituva copywriter, toimittaja ja yrittäjä.

2 Comments

  • Sandra / Terveiset 21.7.2018

    Kylläpä kuulostaa tunnelmalliselta 🙂 On niin ikävä mökki kesäjuttuja!

    • Anita 24.7.2018

      Ei muuta kuin mökkiä etsimään ja saunomaan! 🙂

Leave a Reply