Anteeksi, söin kania (varoitus: sisältää ruhon osia)

Inspiraatiota

Maltalainen ruoka oli eräänlainen kokemus, jolle ajattelin omistaa ihan koko postauksen. Jos syötävien eläinten käsittely ei ole sinulle luontevaa tai herättää vahvoja negatiivisia tunteita, suosittelen jättämään tämän postauksen lukematta ja hyppäämään vaikka JAR – Freakshake purkissa, ja mitä siitä seurasi -postaukseen.

Yksi mukavimmista asioista matkoilla on uusien ruokien ja varsinkin paikallisten ruokien maistaminen. Odotin Maltan matkaa kiinnostuneena, koska minulla ei ollut mitään aiempaa kokemusta maltalaisesta keittiöstä.

Etukäteen tutustuin aiheeseen sen verran, että maltalainen keittiö on sekoitus italialaista, arabialaista ja brittiläistä keittiötä. Siinä on jo niin monta kokkia kauhan varressa, että lopputulos voi olla erikoinen. Sain selville myös, että maltalainen erikoisuus on kani, ja että joka kulmalla tulee vastaan kojuja, jossa myydään pastizzeja – pieniä piiraita, jotka on täytetty joko herneillä tai ricottajuustolla.

Ei mikään jytky rusakko

No, totta kai sitten heti ensimmäisen lomapäivän iltana tilaamaan listalta ”Maltese Rabbit in Sauce”.

Suomessahan on usein tapana pilkkoa kaupassa liha tiskiin tai vakuumipakkauksiin niin, että sen alkuperäistä olomuotoa ei tunnista. Näin esimerkiksi lapsille ei tarvitse selitellä, että jauheliha tai kanan paistileike on osa jotain eläintä.

Tämä pupunen oli lautasella niin, että erotin selvästi, missä ovat takajalat ja missä rintakehä. Odotin muutamaa mehevää filettä, mutta lautasella oli kokonainen (pieni) kani luineen ja fileineen – ei osaa jumalattoman kokoisesta rusakosta, joita meidän pihalla vaanii tuhoamassa omenapuita.

Suomessa on vanha sanonta ”ei pyystä perheen jakoon”. Maltalla voidaan sanoa ”ei kanista koko köörille”.

En oikein tiedä, olisiko minun tullut pitää pupujussille muistotilaisuus vai syödä se. Valitsin syömisen, jotta en nolaisi matkaseuralaistani.

Sen sijaan että aloin leikata viipaleita fileestä, aloin siis kaluta lihoja luista. Luovuin heti kättelyssä veitsestä ja haarukasta ja söin sormin. Itse asia eli kani oli oikein hyvää, verrattavissa hyvään jänispaistiin. Lisukkeena olevat perunat ja kauden kasvikset maistuivat myös. Niitä oli melko tuhdisti mukana.

Kastike ei ollut makuuni, joten jätin lautasen jätin nuolematta. Se oli laihaa, rusehtavankirkasta ja näytti siltä, kuin se oli yritetty pelastaa perunajauhoilla. En oikein saanut kiinni mitä ”paikalliset yrtit” kastikkeessa olivat.

(Suomalaisittain voisin konsultoida, että voita ja kermaa, niin kastike olisi pelastettu.)

Maltalainen ruoka, missä olet oikeasti?

”Rabbit in Traditional Maltese Way” oli tarjolla monessa ravintolassa. En ehkä valinnut tälle kokemukselle kaikkein onnistuneinta paikkaa. Toista kertaa en kania tällä matkallani maistellut, koska viikko on turhan lyhyt aika ja matkoilla paljon maisteltavaa.

Sen sijaan maistoin kyllä toisessa ravintolassa löysää ja suolatonta kalaa, joka oli piilotettu kapriskastikkeen alle. Sekään ei vakuuttanut.

Vaikka tuli hutejakin, niin tuli myös osumia: pasta maltalaisen makkaran, aurinkokuivattujen tomaattien ja paikallisten yrttien kera oli hyvää ja ehdoton suosikkini näistä maltalaisen keittiön kokeiluista.

Maltalainen ruoka: kalaa, jossa päällä kapris-oliivi-tomaattikastiketta ja vieressä tomaattia, purjoa ja yrttejä.

Maltalainen ruoka: pasta, jossa maltalaista makkaraa, aurinkokuivattuja tomaatteja ja paikallisia yrttejä.

Ehkä en vain eksynyt tällä matkallani oikeisiin paikkoihin, vaikka lukuisat paikat mainostivat sijoittuneensa hyville sijoille Tripadvisorissa. Suosituksia pyydettiin joka paikassa. Ravintoloiden kesken tuntui olevan kiihkeä kilpailu Tripadvisorissa sijoittumisessa.

Niin, niitä mainostettuja pastizzikojuja en muuten onnistunut näkemään missään.

Joten: herkullinen maltalainen ruoka, missä olet – jäin kaipaamaan sinua! Löysitkö sinä Maltalta hyvän maltalaisen ruokapaikan? Jos, niin kerro ihmeessä vinkkisi ja tiedän minne kannattaa suunnistaa seuraavalla kerralla!

 

No Comments Write a comment

Matkoista ja kauniista asioista inspiroituva copywriter, toimittaja ja yrittäjä.

No Comments

Leave a Reply